Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att vägra delta i släckande av mänskligt liv kan inte förenklas till ”vårdvägran”

Kommentar till Karin Bergkvists ledare: I dina ledare uttrycker du i många sammanhang ett sunt och klarsynt resonemang som jag uppskattar och vill tacka dig för.

Den 11/10 reagerade jag dock starkt emot den aggressiva och kompromisslösa tonen i din artikel.

Frågor som handlar om liv och död är de svåraste vi har att hantera. Det är just därför FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har kommit till och där nämns samvetsfrihet som en grundläggande rättighet .

Abortfrågan är svår därför att den handlar om att avsluta ett påbörjat människoliv.

I förra veckans avsnitt av ”Malou efter tio” uttrycker Författaren Elaine Eksvärd att hon känner djup sorg efter den abort hon gjort och aldrig skulle genomgå detta igen. Abort är inte som vilken operation som helst.

Att vägra delta i släckande av mänskligt liv kan inte förenklas till ”vårdvägran”. Enligt min uppfattning visar detta dålig insikt i frågans djup och ett förakt för människors samvete.

Barnmorskeyrket väljer man säkert i första hand för att man önskar hjälpa barn till världen, alltså verka i livets tjänst. Den som då inte för sitt samvetes skull kan delta i släckande av fosters liv, har i Sverige, än så länge, arbetsförbud trots stor brist på barnmorskor. Två av dessa barnmorskor gör anspråk på sin rätt till samvetsfrihet men har fått betala ett högt pris för detta och arbetar nu i Norge.

Samvetsfrihet är en grundläggande och oerhört värdefull rättighet som inte får inskränkas. Vad det kan innebära att kontrollera och trampa på människors samveten har vi tydliga exempel på från Europa för inte alltför många decennier sedan.

Det måste vara möjligt att vägra medverka till avslutande av människoliv – i dess början och dess slut (debatten om dödshjälp pågår för fullt).

De allra flesta länder i Europa har samvetsfrihet inom vården, däribland våra närmaste grannländer. Där går det tydligen utmärkt att organisera arbetet så att alla patienter ändå får önskad vård, varför skulle det vara omöjligt just i Sverige? 

Maja Holmström

Svar direkt: Det går faktiskt att jobba med någonting annat inom sjukvården

Självklart har alla människor rätt att följa sitt samvete. Men det betyder inte att man har rätt att låta det gå ut över andra människor.

En kvinna som söker hjälp hos sjukvården för att få hjälp med ett jobbigt beslut – som att välja att avsluta en graviditet – måste veta att de personer hon möter där är helt och hållet professionella och inte har en egen agenda.

Jag säger det igen: Självklart kan du utbilda dig till barnmorska även om ditt samvete förbjuder dig att hjälpa till med aborter, men då kan du inte räkna med att få jobba på en avdelning där aborter är en del av verksamheten. Det går faktiskt att jobba med någonting annat inom sjukvården.

Karin Bergkvist

politisk redaktör, Gefle Dagblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare