Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien

Människan har under större delen av sin existens levt ett nomadliv i klaner om 100-150 personer. Under de senaste generationerna så har klanerna växt i storlek till nationalstater.

Klantänkandet är djupt rotat i människans natur, men dess impulser kan hållas i schack av hjärnans högre funktioner precis som många andra impulser av sämre natur. Varje gång klanens storlek har ökat en storleksordning är det ett antal individer som inte ser fördelarna med detta och försöker hävda sin egen klans rätt och göra andra till fiender.

I nutid håller människan på att bli global, det vill säga alla människor på jorden omfattas av klanen och det blir svårt att definiera klanen utifrån yttre fiender. Många känner sig otrygga i detta och har inte riktigt förmågan att se fördelarna med en värld där man definieras som människa och inget annat.

Rasism och nationalism är resultat av dålig impulskontroll och brist på holistiskt tänkande.

Och framför allt så är globaliseringen omöjlig att stoppa på sikt. Allt motstånd från de otrygga och rädda individerna blir bara kontraproduktivt.

Berntpeter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare