Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Även höga hus kan integreras i kvartersstaden

Sign. ”Klassisk arkitektur gör oss lyckligare” har helt rätt i att den klassiska kvartersstaden med stadsgator och kvarter med slutna innergårdar skapar goda livsmiljöer med trygghet för både barn och vuxna.

Det är ett bättre sätt att förtäta staden än att låta låg- och radhusbebyggelse breda ut sig. Kvartersbebyggelse behöver dock inte utesluta att även högre hus kan integreras som landmärken. Då kan man undvika höghus som vilsna utropstecken utströdda utan sammanhang i otrivsamma förortsområden. Höga hus med rätt kvartersplacering behöver inte ge så stora skuggor, som signaturen befarat. Fler landmärken i Gävle skulle dessutom ge dem, som vill, möjlighet att bildligt talat vidga sina vyer i en stad med platt topografi. En stad som kan behöva landmärken för en intressantare silhuett.

Att bygga med känsla för stil och harmoni gäller både om man bygger på längden och på höjden.

AE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare