Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Både M och KD har valt väg – bort från Alliansen

Annons

Lars Strömans ledare i GD är till hälften en bra analys av de före detta Allianspartierna.

Bedömningen att KD i praktiken valt samarbete med SD framför andra samarbeten är given. Inte bara för att man inlett sonderingar på områden som sjukvård, energiförsörjning och integration, utan också för att partiet i hårda ordalag fördömt de liberala partierna L och C.

Ströman antyder dock att det finns en möjlighet att M blir kvar i det borgerliga liberala lägret. Bedömningen beror nog mer på moderate partiledarens medvetet oklara uttalanden om ett närmande till SD – eller för den delen om relationerna till L och C.

Om man däremot ser till hur M utvecklas i landets kommuner, är trenden nog så tydlig. M rör sig i bestämd riktning mot SD och KD, bort från L och C. Övertydliga bevis utgör ett antal skånska kommuner. Blekinge län uppvisar samma starka trend.

Trenden kommer att slå igenom även på riksnivå. Det är sannolikt därför partiledaren i M är så otydlig, han vet att en betydande andel av partiets lokala företrädare föredrar SD.

Utvecklingen gör sig gällande även i GD:s eget utgivningsområde. I Sandviken och Gävle har M krävt bland annat tiggeriförbud, med stöd av SD. I Ockelbo ingår M i valteknisk samverkan med SD. Partiet angriper både lokaltidningar och TV.

Strömans analys av KD har stöd i verkligheten. Men hans bedömning av M är snarast baserad på fromma – förvisso lovvärda liberala – förhoppningar, än på den faktiska politiska utvecklingen i rikets kommuner.

Prenumerant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare