Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bara gamla kommunister envisas med att förneka sanningen

Replik angående andra världskriget: Den 23 augusti 1939 slöt kommunistiska Sovjetunionen och Nazityskland den så kallade nonaggressionspakten. I ett hemligt avsnitt där bestämdes att Sovjetunionen skulle få östra Polen, Estland, Lettland, Litauen, Bessarabien, men framför allt Finland.

I september 1939 ockuperade Sovjetunionen dessa länder, men misslyckades att erövra hela Finland. Den 30 november anföll kommunisterna Finland utan krigsförklaring med 800 000 man, men Finland lyckades märkligt nog till viss del stoppa Sovjetunionen. Finland förlorade dock stora delar av Karelen med cirka 400 000 invånare, cirka 70 000 barn sändes till Sverige denna tid, varav många blev kvar i vårt land för alltid.

Sovjetunionen trodde att det skulle bli ett enkelt krig att vinna, man tillsatte till och med en regering som skulle styra Finland. Den leddes av finländaren Kuusinen, den så kallade Terijokiregeringen. Ryssland har i dag erkänt allt detta, endast gamla kommunister i Sverige envisas med att förneka sanningen.

Vi Gävlebor bör läsa vad Gävlesonen Staffan Skott skriver i flera av sina böcker om Sovjet. Han är filosofie doktor i slaviska språk samt översättare och författare med mera.

Kulaken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare