Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Barn/ungdomar är inga pjäser man flyttar på hur som helst utan att det kan bli konsekvenser

2008 stängde Norrsätraskolan i Sandviken på grund av vikande elevunderlag. 2017 öppnades skolan igen för att elevunderlaget ökat och kommunen behövde alla tillgänga lokaler för att alla elever skulle få plats.

Samtidigt stängde man en skola med ett högstadium, i Österfärnebo, vilket inte gör situationen bättre. Nu brottas kommunen med stora problem för att det inte finns platser tillräckligt och eleverna flyttas runt som schackpjäser.

Kan det vara läge att öppna högstadiet i Österfärnebo igen? Där kan även elever från till exempel Årsunda också gå för att ytterligare avlasta skolorna inne i Sandviken. Det är ju som bekant lika långt från punkt B till A som från punkt A till B.

Nu skyllde man i kunskapsförvaltningen på att det inte fanns tillräckligt med behöriga lärare som sökte, vilket inte var riktigt sant. När invånare i Österfärnebo kontaktade lärare boende i Österfärnebo med kompetens för att undervisa i högstadiet så sökte de de utlysta tjänsterna men fick nej tack med motivering att det saknades en behörig lärare till en tjänst. Det borde inte ha varit något problem eftersom alla skolor i Sverige brottas med bristen på behöriga lärare.

Ett alternativ till för att lätta upp bristen på skolplatser inne i Sandviken är också att låta elever från Österfärnebo få åka till Horndal och högstadiet där men att kommunen betalar den bussen. I dag betalar kommunen 59:80 per dag för skolskjutsen till Sandviken (pris per den 18/1 2019). Kostnaden för att en ungdom själv skulle betala en enkelbiljett för en person 7-19 år över två zoner är 19:00.

Barn/ungdomar är inga schackpjäser man flyttar på hur som helst utan att det kan bli konsekvenser. ”Att byta skola är en stor omställning för eleven. Det går att se i statistiken hur betygen påverkas negativt, och det får ju sociala konsekvenser att komma in ny i en klass.” (https://skolvarlden.se/artiklar/jan-jonsson-l-skolbytena-ett-jatteproblem)

Läser för övrigt i Din lokaltidning att Sandviken klassas som en av Sveriges bästa ungdomskommuner. Det är kommunerna själva som fått svara på frågor om hur ungas inflytande ser ut i kommunen. Syftet sägs vara att ge en bild av hur ungas inflytande och fritidsaktiviteter ser ut. I Österfärnebo har många ungdomar ingen ork kvar efter en arbetsdag lika lång eller längre än en vuxen.

Kunskapsförvaltningen och kunskapsnämnden, lyssna på elever, föräldrar och pedagoger som inte vill ha en storskola! Tänk i stället på barnen/ungdomarnas bästa, det ger med all sannolikhet bättre trygghet, arbetsro och betyg än att ständigt flyttas runt.

Förälder med vuxna barn

Mer läsning: Insändare: Skolfrågan i Sandvikens kommun är ett skolexempel på maktfullkomlighet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare