Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bedriver Sverige en vettig coronapolitik?

Kan det vara vettigt med de senaste propåerna om att skydda människorna från smittan?

Jag är helt med på att restriktioner behövs. Men är det rätt att helt enkelt dra de gränser som nu har gjorts? Ta två-timmarsregeln för hur långt bort man får åka. Ta regeln för 70-plussare om begränsning och att de ska hålla sig hemma.

Om man tänker sig pigga och fullt friska personer som inte tar någon medicin som med egen bil kan förflytta sig kanske 50 mil bort till något eget fritidsboende. Antag att ett piggt, friskt, fullt ut fungerande par, 70-plus, kanske till och med 80-85 år packar matsäck för att äta på någon rastplats och åker till sitt fritidsboende för kanske en vecka eller två. Kanske de har släkt eller vänner i närheten av boendet som kan handla åt dem så att de inte behöver möta så många andra människor.

Skulle det då vara ens den minsta risk för smitta om de, innan färden varit socialt distanserade ett par veckor? Om de är distanserade även på vistelseorten så borde de inte kunna bli utsatta för smitta.

Om regeringen och riksdagen dessutom inför en regel om att om någon visar sjukdomssymptom i så fall skyndsamt måste ta sig hem till sitt eget landsting. Skulle dessa personer om man agerar som ovan på något vis riskera att smittan sprids eller att de blir sjuka? Det viktiga i sammanhanget är ju att man iakttar social distansering. Varför skulle man inte kunna tänka i liknande banor för dem under 70 år?

Jag tror att det skulle underlätta livet betydligt för många om myndigheterna såg till så att regelverken och rekommendationerna justerades enligt ovan så att man inte inskränker friheten för mycket för landets invånare.

Jag tror att många tänker som jag och kommer att agera därefter och varför ska de göras till syndare om de iakttar alla regler för att undvika smittospridning?

Olov Göransson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare