Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bevara vägkanterna för mångfaldens skull

Vid min cykeltur en dag före midsommar från Sörby i Gävle till Sävasjön söder om Kubbo kunde jag längs den 2,2 mil långa vägen räkna till 61 blommande växter i vägkanten. I det vackra vädret fladdrade flera fjärilar som citron-, makaon-, påfågel-, auroa-, hagtorns- (Gästriklands landskapsfjäril) och kvickgräsfjäril bland blommorna.

Blomsterängarna i jordbrukslandskapet har i stort sett försvunnit på grund av igenväxning eller nya jordbruksmetoder. Vägkanterna har blivit reträttplatser för många ängsblommor. Blommorna är viktiga för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter. Utan dessa minskar matproduktionen i Sverige med en tredjedel.

Vägkanterna är alltså viktiga för den biologiska mångfalden. Därför är det mycket viktigt att väghållarna inte klipper vägkanterna i början av sommaren innan växterna hinner bilda blommor och inte minst frön. Dessutom lägger många fjärilar och insekter ägg och larver på växterna som förstörs av klippningen.

Det är en stor njutning att vid denna årstid cykla längs de mindre vägarnas rika blomsterprakt och samtidigt iakttaga  fjärilarna och insekterna. Ett ett tränat öra kan också lyssna till den omgivande skogens fågelsång från svarthätta, trädgårdssångare, bofink, ärtsångare och lövsångare.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare