Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bilden av ett Sverige i förfall - är den sann?

Svar till Madeleine Larsson, MUF: Du skriver om tre centrala saker. För det första att otryggheten ökar. För det andra att sexualbrotten ökar drastiskt. Och för det tredje upprepade brott i Boulognerskogen.

Låt oss börja med att otryggheten ökar. Är det sant? Är det befogat? Ska man sammanfatta det korrekt så är det möjligen mera sant att otryggheten ökar än att det är befogat. Din insändare bidrar bland annat till att otryggheten ökar.

Den största anledningen till att människor känner sig otrygga är medias rapportering om brott och framför allt våldsbrott. Man kan knappt öppna en tidning eller en tidnings hemsida utan att artiklar om våldsbrott hittas. Framförallt ful-media bidrar extremt mycket i den bilden av Sverige. Ett Sverige i totalt förfall målas upp igen och igen. Frågan är ju då – är det sant?

Enligt BRÅ:s (Brottsförebyggande rådet) statistik kan man inte se någon trend av att våldet ökar anmärkningsvärt. Det går lite upp och lite ned sett över tid. Inte ens det dödliga våldet ökar nämnvärt. Sedan 2011 har BRÅ även börjat registrera det dödliga våldet mot kvinnor – inte ens där kan man se nån trend av ökande.

Ökar sexualbrotten då? Här får man faktiskt svara med ett ”eventuellt”. Antalet anmälningar om sexualbrott ökar något enligt BRÅ.

Andelen misstänkta för sexualbrott ökar också något enligt BRÅ. Men hur ser det ut med antalet dömda för sexualbrott? Ja, här finns det ingen trend av något ökande som ser ut att vara ett trendbrott. Vad beror det då på?

I sakens natur så sker sexualbrott oftast utan några utomstående vittnen så i de flesta fall så blir det ord-mot-ord från brottsoffer och gärningsman (javisst, det är en mycket stor andel män). I en rättsstat är man oskyldig tills motsatsen har bevisats. Här har alltså polis och åklagare en uppförsbacke som heter duga. Trots samförståndslagen så ser man fortfarande inget trendbrott med ökande andel lagförda för sexualbrott.

Och slutligen ditt sista påstående om upprepade brott begångna i Boulognerskogen i Gävle. Jag har faktiskt inte kunnat hitta någon som helst statistik på detta påstådda fenomen. Men du får väldigt gärna visa var du har den statistiken.

Vad är syftet med din debattartikel? Nu erkänner jag direkt att jag övergår till rena gissningar. Jag menar dock att du fullt medvetet underblåser den upplevda otryggheten trots att all statistik visar på i stort sett oförändrad våldsbrottsstatistik. Andra brott som stölder och inbrott minskar rent faktiskt i samhället. Varför vill man då uppvisa en bild av att brott och otrygghet ökar? Jag kan egentligen bara hitta två orsaker för detta.

För det första vill man ge mer resurser till rättsväsendet och det kanske inte är fel i sak, men om nu brottsstatistiken visar på oförändrad eller minskande trend av antalet brott varför behöver då rättsväsendet mer resurser? Kan det vara på det viset att rättsväsendet sysslar med fel saker? Kan det vara så att poliser i allt högre grad sitter på ett kontor och skriver rapporter och sysslar med annat än brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetsuppgifter?

För det andra vill man underblåsa tron om att brott och otrygghet ökar i samhället och det här handlar om något långt farligare för samhället: Man vill medvetet hitta syndabockar för den påhittade utvecklingen (eller systemkollapsen man målar upp).

Moderaterna har under längre period nu rört sig allt längre ifrån den politiska mitten och ut mot den extrema högerkanten där Sverigedemokraterna tar emot med öppna armar. Man vill alltså medvetet ge sken av att flyktingar och invandrare är bakom en påhittad ökande brottsstatistik. Det är dock inga flyktingar och invandrare som är ytterst ansvariga för den förda politiken. Det är de politiker som vi har vald som är ytterst ansvariga för den förda kriminalpolitiken och det är upp till varje väljare att ta reda på om de har lyckats eller misslyckats med uppdraget.

All statistik är från Brottsförebyggande rådets hemsida eller via länken: https://www.bra.se/download/18.31d7fffa1504bbffea086b7a/1449670735846/2015_24_Det+d%C3%B6dliga+v%C3%A5ldet.pdf

PEJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare