Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Börja föra ett vuxet samtal om hur stort klimatproblemet är

Replik till Tony: Nej Tony, jag har aldrig hävdat att det är ostförespråkare som ska delta i klimatdebatten. Inte heller att de som tror att jorden är platt ska beredas mer utrymme i media.

Menar du att när jag säger att man inte vet hur stor klimatpåverkan som koldioxid har, så är det jämförbart med att säga att månen består av ost?

I verkligheten finns det en stor osäkerhet om hur stor påverkan koldioxid har på vårt klimat. Det finns i dag inga säkra prognoser. IPCC arbetar med begreppet scenarier, det vill säga olika möjliga nivåer av påverkan. I dagens media är det ständigt det värsta fallet som presenteras (RPC8.5). Det finns också ett stort antal etablerade forskare som anser att hotet om katastrof är våldsamt överdrivet.

Det är ju skillnad om man tror att koldioxidutsläpp leder till en global klimatkatastrof, eller om man tror att den har en måttlig effekt på klimatet. De som tror att effekten är måttlig får ju aldrig komma till tals i nationella media. Därför får de ju inte heller förklara varför de anser att effekten är måttlig.

Det har larmats oavbrutet de sista 20 åren. Alla larm har ju visat sig felaktiga. Söderhavsöarna har inte försvunnit i havet, Arktis is har inte smält, extremväder har inte ökat, det har inte inträffat nån "tipping point" och så vidare.

Jag tycker att man ska sluta med denna alarmistiska journalistik, och i stället börja föra ett vuxet samtal om hur stort problemet egentligen är.

Wille

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för debatten mellan Wille och Tony.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare