Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bristen på urologer är problemet – det är kvalité och inte kvantitet som gäller

Än en gång visar politikerna sin dåliga kunskap, denna gång om prostatacancer. Vi som är drabbade vet vad som gäller och vi har fantastiska nätverk tillsammans med drabbade bröder över hela landet och vet läget och tillgängligheten.

Vi informerar varandra om var man har kompetens och det är den vi vill ha. Här kastar oppositionen i Region Gävleborg ut ett populistiskt förslag att man vill öppna operationsmöjligheten i länet, det är inget man bygger upp snabbt.

Vi vill träffa träffa en kirurg som är erfaren och som genomfört ett stort antal ingrepp redan och som dagligen håller på med dennes inriktning. Problemet är att dessa läkare inte finns tillgängliga.

Ni politiker som visar er okunskap, läs först på om de biverkningar, som man kan drabbas av, för att minska dessa gäller kompetens av utföraren, ändå så är det mycket vanligt med problem på ett eller annat sätt.

Och i nästa andetag nämner ni att införskaffa utrustning för robotoperation, som kostar miljoner. En sådan ska också skötas av en väl kvalificerad läkare, roboten gör inget själv. Som ni nämnt så har Dalarna denna utrustning, men inga som kan sköta den, utan när en operation ska genomföras får man hämta läkare från Stockholm.

Tänk i stället så här: Kan vi gemensamt Gävleborg och Dalarna jobba för att bemanna denna utrustning? Som patient åker man gärna ett stort antal mil för att få och nå kompetensen.

Gävle hjälper redan i dag Dalarna med dem som väljer strålning i stället för operation och även sex patienter från Stockholm finns i Gävle. Strålningen vid onkologen har hög tillgänglighet, kvalité och är omtyckt. I de tre kanonerna vid Gävle sjukhus så klarar man nog 90 patienter per dag, men det är då flera typer av strålning. För prostatacancer behövs vanligen en strålning varje dag i åtta veckor.

Genom landets stora brist på urologer, så gäller det att samarbeta och använda resursen maximalt. Vad Region Gävleborg ska se till är att de som vill får ta ett PSA-prov vid hälsocentralen, innan det är försent, och då med behov av större insatser och lidande, och de med behov börja resan mot ett förlängt liv.

I Uppsala startar just nu fler nya teknikkliv, HIFU (Högintensiv Fokuserad Ultraljud) och magnetkamera samtidigt med strålning för att få bättre precision. Stockholm har ett förbättrad PSA-prov, lite dyrare än det vanliga blodprovet.

Det är dessa nyheter som Gävleborg ska bevaka och bli delaktiva i och se till att bilda partnerskap. Medverka till att fördela specialiteter och där redan fungerande behandlingar finns och stärk dessa. 

Prostatacancerpatient i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare