Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Brynäs utnyttjar systemet i coronatider

Läser i tidningen att Brynäs korttidspermitterar all sin personal inklusive spelartruppen. Klubbdirektör Michael Campese säger att det är ett solidariskt ansvar. Man undrar då solidariskt mot vad – samhället eller klubben?

Jag är egenföretagare och sliter långt över 40 timmar i veckan för att få min verksamhet att gå runt. Med jämna mellanrum ringer de från Brynäs och tycker att jag ska sponsra deras verksamhet, det vill säga att jag som hårt arbetande företagare ska bidra till att betala löner år Brynäs överbetalade spelare, vilka tjänar sexsiffriga belopp i månadslön, en lön jag som företagare bara kan drömma om.

Permittering innebär att staten går in och betalar en stor del av lönekostnaderna, och är tänkt till att hjälpa företagare vars livsverk håller på att raseras när kunderna försvinner på grund av coronaviruset.

Men staten det är vi alla, och det är vi skattebetalare som i slutändan får stå kostnaderna för permitteringarna. Som egenföretagare har jag dock inga problem med att solidariskt ställa upp och hjälpa mina olycksbröder företagare som inte längre klarar att själva hålla sina företag igång utan riskerar konkurs.

Men Brynäs då som permitterar i solidaritetens namn. De har för närvarande exakt samma ekonomiska förutsättningar som före coronautbrottet. De klarade inte att ta sig till slutspelet, vilket innebär att deras säsong redan var över, och att de inte skulle spela några fler matcher. Det innebär också att de inte skulle få några fler publikintäkter, utan leva på sitt kapital tills nästa säsong börjar.

Då ser Brynäs sin chans att få staten att betala en stor del av klubbens lönekostnader genom att permittera personal och spelare. Det innebär att Brynäs osolidariskt mot samhället ser en möjlighet tjänar pengar på coronaepidemin genom att permittera och skjuta över kostnaderna på staten.

Att de sedan har mage att kalla detta solidaritet är magstarkt. Jag har ingen som helst lust att via skattsedeln bidra till löner för klubbens överbetalda spelare. Och i framtiden tänker jag inte sponsra klubben med tio öre när de på detta sätt roffar åt sig bidrag som var tänkta att gå till de företagare som verkligen behöver hjälp. Ni borde skämmas!

Företagare

Fotnot: Brynäs IF har tagit del av insändaren men väljer att inte kommentera den.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare