Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Brynäs utnyttjar trots allt systemet i coronatider

Den 11 april skrev jag en insändare om hur Brynäs IF utnyttjar systemet på ett felaktigt sätt när de utnyttjar bidrag för att korttidspermittera sin personal.

Brynäs valde då att inte kommentera insändaren, men den 8 maj fanns ett helt uppslag om att Brynäs tappar på krisen.

Där står bland annat: ”För att möta krisen har Brynäs, som bekant, i ett första steg permitterat sin personal inklusive spelare till 40% av arbetstiden."

Sedan gör Michael Campese ett uttalande: ”Att vi permitterar har inget att göra med att vi missat ett slutspel (som ändå inte blev av). Det handlar enbart om vår framtid. Vi måste se över vår organisation och ta den hjälp vi kan få. Vi betalar mycket skatt och har den rätten till bidrag precis som alla andra företag."

Artikelns innehåll kan bara tolkas som att Brynäs för närvarande inte har någon kris, utan man förbereder sig för en kris som kan komma nästa säsong.

Har Brynäs i denna situation då rätt till bidrag för korttidspermitteringar? Svaret på det finns hos Tillväxtverket och det är ett klart och tydligt nej. På Tillväxtverkets hemsida finns en test man kan göra för att se om ens företag är berättigat till stöd. Redan på andra frågan borde Brynäs kommit fram till att detta stöd inte är applicerbart på dem. Där står att ”Trendbrottet ska tidsmässigt sammanfalla med utbrottet av covid-19. Du ska direkt eller indirekt vara drabbad av utbrottet covid-19 för att kunna få stöd."

Eftersom Campese tillstår att krisen inte är nu, utan är något kommande så kan man inte sanningsenligt svara ja på denna fråga, och kan man inte det så är man inte heller berättigad till bidrag.

Det står tydligt att man ska vara drabbad, det vill säga vara mitt uppe i problemen, och inte för att man i en framtid kan få problem. Som Brynäs IF nu utnyttjar systemet så anser jag att de inte är ett dugg bättre än företag som ger aktieutdelning samtidigt som de söker permitteringsbidrag, tvärtom.

Jag skulle också vilja ha svar på hur mycket Brynäs nu dragit ner på sin träning jämfört med tidigare säsonger? Tränar ni 40 procent mindre? Svara på det Campese.

Företagare

Fotnot: Brynäs IF har tagit del av insändaren men väljer att inte besvara eller kommentera den.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare