Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bygg järnvägen men ompröva planerna på bostäder på Näringen

I debatten om när och hur spårdragningen över stadsdelen Näringen ska fortsätta skulle jag vilja kommentera följande:

Det finns en myndighet som heter MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Har denna myndighet fått vara med och ge sitt utlåtande om denna stadsplanering? Om så är, hur såg svaret ut?

Enligt mitt förmenande borde tänket om denna dragning av spår eller bostäder varit ett antingen eller. Området där är nu ett redan etablerat industriområde, där ska nu ett järnvägsstråk med olje- och gastransporter dras. Nu skulle en spårdragning genom Näringen ha en mindre betydelse rent säkerhetsmässigt.

Men att lägga 2 000-3 000 bostäder i denna ”riskzon” är för mig rena vansinnet. I detta projekt borde etapp 1 till etapp 4 helt strykas. Dessa exploateringsplaner för nya hållbara städer och stadsdelar i sex kommuner, är ett beslut som regeringen tog 2016, man ”vill samordna kommuner att bygga bostäder där det idag finns svårigheter”. Gävle är en av dessa sex kommuner, som också skulle få stora bidrag för denna projektering.

Varför söka problem genom att bygga bostäder på det som en gång var en soptipp? Det finns åtskilligt med mark som är betydligt lämpligare. Fortsätt med järnvägen men ompröva bostadsplanerna.

Samhällskritiker ZB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare