Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bygg om Centralplan för säkerhets skull

Annons

Drottninggatan byggs om just i detta nu, detta till en kostnad av 50 miljoner skattekronor. En annan plats i Gävle city i direkt anslutning till Drottninggatan som är i direkt behov utav upprustning är Centralplan, alltså gångfartsområdet där allt för många kör fort vid Gävle Central. Dessutom så skulle ombyggnaden där bli klart billigare än hela Drottninggatan.

Gävle förtjänar en mer välkomnande bild av staden då Centralplan är det första många möter när man kommer med tåget till staden. Centralstationen i Gävle är även en av de finaste byggnaderna i staden. Den har funnit där sedan 1877 och förtjänar verkligen ett finare torg än det som finns i dag med mur, pelare och cykelparkering. Centralpalatset, på andra sidan Centralplan har också anor från slutet av 1800-talet förtjänar också bättre.

Centralplan har enormt många fartsyndare bakom ratten, förmodligen den platsen i hela Gävleborg som flest förare bryter emot gällande trafikregler.

Statistik på detta finns inte men jag är övertygad om att det stämmer. Detta är för att området börjar med ett kullerstensområde som går över till ren asfalt där bilförarna drar på. Fotgängare känner sig inte trygga alls på Centralplan trots att de har all rätt i världen att gå före bilförarna som måste väja för fotgängarna. Dålig skyltning och asfalt uppmanar till snabba hastigheter.

Det skulle kosta kommunen ungefär 30 miljoner att ändra på detta. Lite mer än hälften av vad Drottninggatan kostar kommunen alltså.

Något annat som kostar kommunen mycket varje år är Symfoniorkesten som får 50 miljoner varje år. De har trots dessa pengar sämre publikbeläggning än Brynäs IF i Monitor ERP Arena. Dra in pengarna från symfoniorkestern som får leta pengarna någon annanstans, exempelvis i näringslivet.

Dessa 50 miljoner skulle kunna göra mer nytta för fler. Arkitekturen i kommunen är en del av kulturen i kommunen.

På 20 år, den tid det gick innan man bestämde sig att bygga om Drottninggatan, har symfoniorkestern kostat kommunen en miljard. Denna ombyggnad kan man även se som en samhällsinvestering för hela Gävle kommun.

Rasmus Brixemarker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare