Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Cancerbesked - då är det en tröst är att man blir väl omhändertagen på strålbehandlingen

Det är omvälvande att få besked om att man har cancer, i mitt fall prostatacancer – även om prognosen för tillfrisknande är ganska bra. En stor tröst i bedrövelsen är att man blir väl mottagen och behandlad på Strålbehandlingsavdelningen på Gävle sjukhus. Det har dels varit undersökningar och förberedelser och sen 18 omgångar strålning varje vardag i nästan tre veckor.

Jag har själv inte så stor erfarenhet av sjukhusvård, men om det fungerar lika bra överallt som på strålbehandlingen så är det bara att gratulera oss Gävleborgare! På strålbehandlingen träffade jag också patienter från Dalarna och de ansåg att det var mycket bättre på Gävle sjukhus än på deras hemmaplan!

Om du är man plus 70 och tvekar att göra en undersökning, sluta tveka och beställ tid hos din läkare på hälsocentralen för en provtagning! Om PSA-värdet är högt, så får du en remiss till sjukhuset.

Jag hade inga symptom så provet togs ändå. PSA-värdet var 147 och det borde ha varit högst sex (6)! Min behandling startade för sex månader sen och om ytterligare tre månader görs nya tester för att se om behandlingen lyckats.

Jag har levt som vanligt hela tiden och ätit en tablett om dagen. Det behöver jag fortsätta med resten av livet. Så det är okej. Enda besväret av behandlingen har bara varit att det blivit mer bråttom att komma till toaletten när det tränger på, och det gäller båda orsakerna. Men om 10-15 dagar ska det ha gått tillbaka till normalläge. Så om behandlingen varit framgångsrik så återgår alla kroppsfunktioner till det normala igen.

Ett stort tack till all sjukhuspersonal som jag varit i kontakt med under den här tiden, särskilt de på strålbehandlingen, ni förändrade en förväntad hisklig upplevelse till något riktigt positivt! Alla patienter jag pratat med säger detsamma!

Torbjörn Edlund

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare