Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Coronaviruset skapar hysteri helt i onödan!

Världens och Sveriges ekonomier håller på att raseras i en takt som ingen trodde vara möjlig. Bara i Sverige kommer tusentals välskötta företag att tvingas till konkurs på grund av omständigheter de ej rår för. Därför måste alla tänkbara alternativ till denna samhällsförstörelse upp på bordet och övervägas.

Ett alternativ att tackla coronaepidemin som diskuterats är att i stället för att bromsa denna influensa in absurdum, vilket gör att vi drar ut på processen till flera år, göra följande: Identifiera personerna som är i riskgruppen för att drabbas allvarligt och isolera dessa tills ett vaccin finns tillgängligt eller flockimmunitet uppstår (det vill säga att tillräckligt många i befolkningen blivit immuna av smitta så att smittspridningen avtar spontant).

Låt sen naturen ha sin gång eftersom den övriga befolkningen verkar få relativt lindriga symptom. Om experterna förutspår att upp till 70 procent av befolkningen kommer att ha fått viruset till slut så är det verkningslöst att sätta upp murar och stänga allt. Det bara fördröjer processen.

Förklaringen att man vill ”platta till kurvan” stämmer så klart om man inte har nån bortre gräns för vad samhället som vi känner till det klara, men om vi plockar bort dom största riskgrupperna ur ekvationen så är scenariot ett helt annat.

Detta kommer så klart att vara väldigt dyrt och komplicerat, men det är ingenting mot dom kostnader och lidande som kommer uppstå om vi fortsätter med flockbeteendet som pågår just nu och inte tänker utanför boxen. Det är bra att politiker med flera lyssnar på experter, men experternas uppdrag är oftast bara att se det från ett medicinskt perspektiv, och behöver inte inkludera ekonomiska konsekvenser på nationell, företags eller personlig nivå.

Ett företag som hamnar i likviditetskris kommer inte att låna pengar för att klara av driften nån längre stund utan kommer att sätta sig själva i konkurs och rädda det som räddas kan. Läget som kommer uppstå om vi fortsätter som nu är otroligt mycket mer skrämmande än att normalt friska personer får influensa en stund. Dags för politikerna att bli djärvare och tänka nytt, för alternativet är sjukt deprimerande.

Anders Karlsson

Mer läsning om coronaviruset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare