Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dagens reaktorer är något helt annat än på 1980-talet

Replik till Per-Olof Erickson: Jag har inga invändningar mot att Per-Olof Erickson förlitar sig på IPCC och FN:s klimatpanels slutsatser om klimatet. Men när det kommer till insikten om framtidens energibehov väljer Erickson att inte gå på IPCC:s linje. Hur ska du ha det?

Här luktar det hyckleri och verklighetsflykt. IPCC slår fast att elförbrukningen kommer öka i framtiden och kärnkraft är en del av lösningen om vi ska kunna reducera växthusgaser. För Sveriges del förutspås elförbrukningen öka rejält närmaste 20 åren tack vare elektrifiering med mera.

Samtidigt vill Erickson och en hel del andra att vi ska avskaffa all kärnkraft, som står för nästan hälften av all elproduktion i Sverige. Matematiken går uppenbarligen inte ihop.

Följden av att förlita sig på vind är att vi får slå igen industrin om det inte blåser, eller importera fulel utifrån. Detta är den bistra verkligheten, allt annat är önsketänkande. Sverige behöver en tillförlitlig baskraft för att fungera.

Vill även passa på att informera Per-Olof Erickson om att det hänt en hel del på kärnkraftsfronten sen 1980-talet. Fjärde generationens reaktorer med torium som bränsle är något helt annat än gamla uranreaktorer.

Fördelar: Torium är inte radioaktivt, det är billigt och tillgängligt överallt i världen, helt ofarlig process helt utan olycksrisk, inga avfallsproblem, går ej att använda till kärnvapen och dessutom betydligt mer lönsamt än alla andra energislag.

Låter det för bra för att vara sant? Googla på LFTR Reactor, detta är framtidens energi!

Anders Karlsson

elkraftsingenjör, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare