Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att förbjuda cyklar i motionsspåren - för det kan kommunen göra

Nu är våren på väg. Som en direkt följd av att det blir varmare ute så kommer också svärmarna av cyklister i motionsspåren. De flesta av dem har inte någon form av cyklistvett och tror att löpare och andra motionärer måste flytta på sig för att ge dem fri lejd.

Detta kan vara direkt livsfarligt både för cyklisten och mötande. Efter att ett antal gånger varit nära att bli påkörd av dessa huliganer, tröttnade jag och tog kontakt med ansvarig för Hemligbys motionsområde. Den personen slog ifrån sig och hävdade att förbud inte kunde komma ifråga, med hänvisning till allemansrätten. Alltså att allemansrätten inskränker det kommunala självstyret bland annat vad som gäller i motionsspår.

Jag kontrollerade redan då om svaret var korrekt och fann att så var det inte. Jag hade hoppats att Gävle kommun skulle sätta cyklistförbud i Hemlingbys motionsspår men även på exempelvis på Hälsans stig, dit alltfler mountainbikecyklister har hittat.

Om dessa cyklister har svårt att hitta stigar att cykla på så kan säkert orienteringsklubbar tipsa om var de finns eller så kan man åka till Skidstavallen eller Högbo bruk. Båda dessa motionsområden har cykelspår som säkert duger. Och om man ändå som många gör, tar cykeln på bilen, kan man åka dit man är välkommen!

Kommunen eller polisen kan reglera cykling på motionsspår och vandringsleder. Det sker genom lokala trafikföreskrifter eller lokala ordningsstadgan. Enligt Naturvårdsverket är det alltså fritt ram för kommunen att begränsa cyklandet!

Nisse i spåret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare