Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att uppvärdera estetiska utbildningar

Annons

Kommunen storsatsar på yrkesprogrammen och GD skriver om de goda jobbmöjligheterna för yrkeseleverna. Jag väntar dock på när en estetelev ska få berätta om att hälften av klassen får jobb före studenten och att andra hälften så småningom studerar vidare eftersom högskolebehörigheten är i princip lika bred som på samhällsprogrammet.

Väntar också på när kommunen tänker satsa på att marknadsföra estetiska programmet – den bästa utbildningen för att erövra jobbannonsernas viktigaste förmågor: Att vara bra på att samarbeta och lösa problem, kunna driva projekt, vara flexibel och kreativ.

Programmet fostrar framtidens kulturpublik i Gävle men också fritidspedagoger, psykologer, bartenders, tandsköterskor, chefer, lärare...

Trots att estetiska programmets elever är mycket nöjda med att ha en roligare skoldag som ger kraft åt de mer teoretiska delarna, är fördomarna om programmet utbredda och ger en många gånger kränkande bild av de fantastiska och motiverade elever som går utbildningen.

Få vågar (eller får för föräldrar) söka. Gävle kunde tidigare stoltsera med att ha haft hela sex inriktningar men nu är cirkusinriktningen ett minne blott, dans och estetik/media startar ej i år, få sökande på teater och även på humanistiska programmet.

Kanske kommer det inte gå att utbilda sig inom kultur på gymnasienivå om inte kommunen börjar fundera på vad framtidens yrken kommer kräva och om vi inte alla hjälps åt att uppvärdera utbildningar inom kultur!

Stolt estet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare