Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Där fanns Ödmårdens första och enda hälsocentral

Man får begrunda vad min far berättade för mig när jag var liten. Han var född i ett torp djupt inne i Ödmårdens skogar i början av 1900-talet och ingick i en väldigt stor syskonskara. När någon i familjen blev sjuk eller skadad gick de till Snusmaja som bodde längst inne i storskogen i en liten stuga alldeles ensam intill en bäck.

Där fick de dricka något slag av häxbrygd som hon kokat ihop av vad hon hittat i skogen. Vad det var framgick inte, det kunde ha varit vad som helst, det var hemligt.

Det jag kommer ihåg var att han sa att det smakade vedervärdigt. Ungarna tvärvägrade att dricka men Snusmaja var sträng och tvingade i ”patienten” den hemliga häxbrygden. Som betalning fick hon en välsaltad köttbit från någon tjuvskjuten älg.

Jag hörde inget annat än att alla blev botade och samtliga i familjen blev mycket gamla, även min far, så lite ”krut” fanns det nog i häxbrygden. När man ser tillbaka och fantiserar lite kan man nog säga att det här var Ödmårdens första och enda hälsocentral med en självutnämnd läkare och det kanske var där det första fröet till Gävleborgs läns landsting såddes.

Snusmaja var duktig på ryggar och medicin sas det. I dag heter det Region Gävleborg som vi alla vet och nu helt plötsligt ska vi inte ha någon läkare längre, helst ska hälsocentralerna avvecklas så vi kan spara massor med pengar.

Snusmaja vänder sig i graven för hon var i alla fall en av pionjärerna. Så kanske vi klarar oss utan läkare med mångårig utbildning om man betänker vilka utomjordiska krafter Snusmaja hade.

Halleluja frälsaren internet har kommit

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare