Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Där kan inte Gavlegårdarna ha besiktat efter de tidigare hyresgästerna

Hjälpte en bekant att flytta in i en studentlägenhet hos Gavlegårdarna härom veckan. Döm om min förvåning över hur det såg ut i lägenheten. Gavlegårdarna kan inte ha gjort en besiktning av lägenheten efter de tidigare hyresgästerna.

Det var så lortigt, toaletten och duschutrymmet var under all kritik. I fogarna på kaklet i badrummet var det svart och toalettringen var brun. Fläkten i köket kan inte ha blivit rengjord på flera år, det rann fett från den när man tog ner den och skulle lägga den i blöt. Fettfläckarna på kaklet är så ingrodda att det inte går bort med vanligt rengöringsmedel, i ugnen var det så fastbränt så att göra rent där kommer ta tid.

Studenterna betalar full hyra hos Gavlegårdarna, har samma rättigheter som andra hyresgäster men det känns som de inte är lika viktiga och de ska acceptera att det ser ut så.

Inte roligt att få börja första veckan att städa efter andra. Gör Gavlegårdarna besiktning på alla lägenheter? Vad är det som gäller för studentlägenheter?

Vill inte flytta in hos Gavlegårdarna

Svar direkt: Att göra en särskild städbesiktning då hyresgästen flyttar ut är omöjligt

Hej!

Att flytta in i en ny lägenhet ska vara både spännande och roligt. Därför har jag full förståelse för din besvikelse när upplevelsen inte blir som man önskat.

Som hyresgäst hos oss skriver du på ett avtal som utifrån hyreslagen reglerar dina skyldigheter. Där står klart och tydligt att det är ditt ansvar att städa lägenheten när du flyttar. Om du bor i en studentlägenhet eller en annan typ av lägenhet spelar förstås ingen roll, ansvaret ser precis likadant ut för alla hyresgäster.

När du säger upp din lägenhet får du en påminnelse om ditt ansvar att städa, som student får du dessutom en separat checklista för vad som ingår i en flyttstädning. Det är också viktigt att säga att de allra flesta av våra hyresgäster tar sitt ansvar och lämnar lägenheten, som lagen säger, ”städad, tömd och i gott skick”.

Varje lägenhet besiktas innan hyresgästen lämnar den, men att göra en särskild städbesiktning vid den dag och klockslag då någon flyttar ut och någon annan ska flytta in är en omöjlighet.

Första dagen i varje månad har vi mellan 200-250 hyresgäster som flyttar. Även om vi avsatte en person som gick in i var och en av de lägenheterna på utsatt tid, så skulle vi inte lösa situationen. En ostädad lägenhet blir där och då ett problem för nästa hyresgäst som står på tröskeln med sina flyttkartonger.

Om du som hyresgäst inte är nöjd med städningen kontaktar du oss. Gavlegårdarna gör då en städbesiktning och du får två val. Antingen kan du städa lägenheten själv, mot ett avdrag på hyran, eller så anlitar vi något av våra upphandlade städföretag. Den tidigare hyresgästen debiteras för kostnaden.

Observera dock att de här reglerna enbart gäller enbart om du följer våra avtal och hämtar dina nycklar hos oss. Väljer du att byta nycklar direkt med den tidigare hyresgästen, kanske för att få tillträde tidigare än månadsskifte, är det du som har ansvaret att ta lägenheten i befintligt skick.

Detta för att i en eventuell tvist, där ord står mot ord i en individuell uppgörelse, kan Gavlegårdarna inte agera.

Vänliga hälsningar

Ann-Sofie Thornberg

avdelningschef Boende, Gavlegårdarna

Mer läsning: https://www.gd.se/artikel/flyttade-40-mil-mottes-av-smuts-slitage-och-stank-av-sopor-i-gavlegardarnas-lagenhet-jag-grater

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare