Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De flesta forskare väljs alltså bort som oseriösa

Bäste Ove Lennström! Jag gjorde som du skrev och googlade på PNAS, amerikanska vetenskapsakademins tidskrift och där fanns många rubriker, men bara ett fåtal om klimatet.

Det första som kom upp var en bild på Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Gick vidare och hittade de siffror du skrev om att 97-98 procent av forskarna var eniga om klimathotet genom mänsklig påverkan.

Nu vet jag hur de procentvärdena kom till. Det finns tre stora studier om klimatforskare. En bestod av 1 372 forskare, som du tog upp, och av dessa forskare utsågs bara 200 som de främsta forskarna. Av de 200 forskarna ansågs bara 2,5 procent vara klimatskeptiker.

Liknande siffror visar även de övriga två stora studierna med antal forskare över 10 000. De flesta forskare väljs alltså bort som oseriösa och kommer inte med i de 97-98 procent som skulle vara eniga. Vilka kriterier för att väljas redovisas inte.

De flesta forskare är således inte med i dina siffror på upp till 98 procent, som skulle vara eniga om att mänsklig påverkan är orsaken till klimathotet. Det slumpartade urvalet är således helt satt ur spel och resultaten blir därigenom totalt missvisande.

Antalet klimatskeptiker måste vara betydligt större och är ännu inte bevisade. Det kan vara, som jag tidigare nämnde, lika gärna vara ett 50/50-förhållande.

På Google finns även en artikel av Anders Engellau: "Varför jag är klimatskeptiker": "Det är lite som med Gud. Man kan inte tolka sig fram till om Gud finns. Föreställningen om hans existens måste uppstå genom, vad Kirkegaard kallar,ett 'trons språng', förbi det rationella tänkandet. Kanske är det på samma vis med det apokalyptiska klimathotet."

Håkan Lidström

Fotnot: Och med detta inlägg sätter vi punkt för debatten mellan Ove Lennström och Håkan Lidström för ett tag.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare