Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De husen har inte byggts enligt beviljat bygglov

Svar till Barbro Sollbe: För drygt tre år sedan lämnade HSB Södra Norrland in bygglov för två väl gestaltade hyreshus i tre våningar utmed Brodingatan, som mottogs mycket väl. Det skulle bli centrala, bra och prefabricerade ungdomsbostäder med kort byggtid och till rimliga hyror.

Först planerades de högre husen med bostadsrätter i hörnet Södra Skeppsbron-Brodingatan (ännu inte uppförda) vars större gård och grönytor också skulle kunna upplevas från ungdomsbostäderna. Det vill säga ett fint läge och nära området Godisfabriken som nu byggs ut.

”Två grå lådor så charmlösa att änglarna gråter” – ja, din bild och rubrik fångar intrycket av det som uppförts. Den aktuella bebyggelsen har inte byggts efter beviljat bygglov, och det handlar inte om någon mindre avvikelse.

Husen saknar startbesked för byggnad ovan mark, bryter mot bygglovet på en rad olika områden som tekniska och konstruktiva, förutom det rent visuella som fasad, fönster och fönsterdörrar med mera.

Olovligt byggande skapar rejäla problem, för HSB själva, kommunen och alla de hyresgäster som väntar på att flytta in och för omgivningen. Omgående efter att kommunen fått kännedom om vad som hänt påbörjades ett arbete med att försöka komma till rätta med problemen, för allas bästa och tillsammans med byggherren HSB. Olika förbättringar kommer att göras och ett nytt bygglov sökas.

Avslutningsvis uppskattar jag att du skriver om staden, det som är bra och mindre bra.

Helena Tallius Myhrman

stadsarkitekt i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare