Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De inför punktskatter till förbannelse

Jag tar en påse från en rulle och fyller den med plastsopor men betalar ingen plastskatt. Påsen jag köper hos min lokala handlare och bär mina plastförpackade matvaror hem kostar sju spänn.

Den återvinner jag sedan med att fylla den med hushållssopor för att bära den till soprummet. Hur sjutton hamnar min gröna Ica/Coop-kasse i alla världshav och dödar där valar och fisk?

Förbjud matindustrin att packa varje pinal i plast. Denna plastpåseskatt är helt ogenomtänkt samt utan någon nytta för miljön. Så länge våra kommuner säljer våra plastsopor till U-länder så kommer haven aldrig att bli rena av plast. Valarna fortsätter att dö.

Nu behöver vi snart betala kemikalieskatt på våra kläder och skor utöver moms och skatt. Det borde vara så mycket säkrare och enklare att med EU:s hjälp helt förbjuda dessa kemikalier i kläd- och skoindustrin än att beskatta befolkningen till fattigdom.

Kemikalieskatt är även den totalt ogenomtänkt, kommer den verkligen att minska kemikalieanvändning i industrin? Därtill kommer alla andra punktskatter som flygskatt, sopbrännings avgifter, bensinskatter etcetera.

Statens behov av skatter är obegränsad. På grund av att man inte mera kan höja inkomstskatten utan att gå med förlust måste våra politiker hitta på nya skattebaser. Då blir det punktskatter till förbannelse som är lätt för politikerna att ta ut i miljöns namn och samla till statskassan.

Nu måste ni politiker kräva av industrierna att skärpa sig och att inte använda dessa miljöförstörande material. Nu kräver ni av konsumenter att inte använda dessa produkter samt skatta för användningen av dem. Samtidigt låter ni industrin att använda material som är förbjudna. Dubbelmoral så det skriker om det.

Allt ni politiker inte klarar av eller vågar ordna, ta hand om eller bestämma till det bättre, beskattar ni bort eller förbjuder enligt nya lagar. Men det gäller bara för skattebetalare, inte för industrier.

Anja Perotie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare