Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De mest utsatta ska skyddas – tydligen gäller det inte alla

För att alls komma ifråga för att få personlig assistans enligt LSS ska man ha stora och varaktiga funktionsnedsättningar som ofta är kopplade till allvarliga sjukdomstillstånd och nedsatt immunförsvar. Utredningarna är omfattade innan någon bevilja insatsen. Många med personlig assistans lever tillsammans med sina assistenter dygnet runt alla veckans dagar.

De har en grupp av fem till tio assistenter i veckan som hjälper till att tillgodose behov som matning, hygien, toalettbesök, kommunikation , på- och avklädning, andning och andra sjukvårdande insatser. Någon möjlighet till fysisk distans finns självklart inte. Assistenter är inte utbytbara. Det krävs omfattande introduktion för att klara uppgiften.

Den lilla gruppen assistansanvändare och deras personal ska vänta på vaccin tills friska 65-åringar med goda möjligheter att hålla avstånd har blivit vaccinerade.

Vår dotter med komplicerade funktionsnedsättningar och bland annat typ 1-diabetes får alltså vänta. Vi ser bara två skäl till det – ren och skär okunskap om hur verkligheten ser ut eller synen på människovärdet.

Vi hör ju hela tiden att de mest utsatta ska skyddas. Tydligen gäller inte det den här gruppen som är den sköraste och mest sårbara i vårt samhälle. Det är obegripligt.

Hur gör vi när assistentgruppen decimerats till ett läge då det inte fungerar längre? De är pressade sedan länge.

Det gäller livet – hela livet!

Monica och Stefan Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare