Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De provocerar om klimatet i hopp om att andra ska nappa och skriva svar

Begreppet ”troll” används för att etikettera dem som i sociala medier kastar ur sig åsikter, frågor eller faktafel som provocerar i hopp om att andra nappar på det och skriver svar. Begreppet har sitt ursprung från ”trolling” (trålfiska) och inte som en del tror från skogens troll – ljusskygga individer som vill ställa till med djävulskap, även om det ofta är den effekten de som ägnar sig åt ”trolling” är ute efter.

På GD:s insändarsida är fenomenet ”trolling” vanligt bland dem som ifrågasätter till exempel människans påverkan på klimatet. Genom att kasta ur sig mer eller mindre felaktiga påståenden utan att ange källor, hoppas man på att andra ska ägna tid och kraft åt att vederlägga det. Några av dem som enligt mig ägnar sig åt trolling på det viset är signaturerna ”Sansad” och ”Vi är grundlurade”.

Heder åt bland andra Pontus Vesterberg som några gånger tagit sig tid att vederlägga faktafel. Heder också åt Stig Mörtman som i ett inlägg i september hade med referenser, vilket gjorde det möjligt att föra en riktig debatt och granska källorna. Även om det inte föll så väl ut för Mörtman vid det tillfället, är ambitionen den rätta.

Så, nästa gång ni på insändarsidan ser påståenden om att vi människor inte påverkar klimatet utan att referenser anges – tänk: "Trolling pågår".

Forskare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare