Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den brukade skogen är en del i vårt sätt att försörja oss

Kerstin och Bo Jonsson skriver om vad de ser i dagens skogar. Ser gör man inte bara med sina ögon utan också utifrån föreställningar och idéer om hur verkligheten är beskaffad.

Jag uppskattar deras omtanke om våra skogar men kan inte låta bli att tycka att deras negativa inställning till skogsbruk har färgat av sig på vad de ser. Kerstin ser kalhuggna skogar överallt. Ja det finns hyggen på nån procent av skogsmarken men långt mindre än vad som fanns om man ser tillbaka några hundra år då man tog det som behövdes utan insatser för att få ny skog på plats.

Bo Jonsson ser fin gammal skog som bär spår av gamla tiders varsamma brukande till skillnad från dagen kliniska virkesåkrar. Ja det finns säkert sånt att se men den mesta skogen i Bergslagen var mycket hårt huggen när bruken och gruvorna behövde väldiga mängder ved. Så jag tror inte Bo vill ha den tiden tillbaka.

Själv ser jag skogen som ett ekosystem där människan ingår. Allt annat vore egentligen märkligt. Med tanke på hur enormt dominerande vi är som art vore det konstigt om vi levde i isolerade samhällen som inte påverkar sin omgivning.

En skog utan människor skulle alltså se annorlunda ut men det skulle en skog utan till exempel älgar också göra. Varje art påverkar sin omgivning på sitt sätt.

Jag ser därför den brukade skogen som en del i vårt sätt att försörja oss, och en betydligt bättre del än att hämta det vi behöver ur fossila lager.

Mats Höög

skogsbrukare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare