Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det allmänna rättsmedvetandet är centralt i lagstiftning

Allmänt rättsmedvetande är ett begrepp som ingen talar om i dag men spelar en central roll i dagens debatt hur vi minskar brottsutvecklingen genom en genomtänkt kriminalpolitik. Dagens Nyheter kom genom en ambitiös undersökning fram till att skillnaden i utfallet av fortsatt brottslighet mellan 20-åringar med lindrigare straff och 21-åringar med strängare påföljder blev högst marginell. Varken strängare straff eller lindriga har någon avgörande roll. Strängare straff med fängelse minskade brotten under tiden som intagen.

Allmänt rättsmedvetande skiljer sig en del mellan samhällsklasserna. Låt mig ta två exempel de flesta kan relatera till. Fotboll är en gammal sport som spelas främst av människor i lägre medelklass och arbetarklass. Reglerna är enkla och tydliga. Spelar du våldsamt med risk att skada en motspelare får du en varning och gult kort. Gör du samma sak en gång till får du lämna planen och rött kort.

I högre divisioner är du avstängd i nästa match. Det händer att spelare blir avstängda i veckor eller månader från internationella matcher.

Tennis däremot har historiskt varit en överklassport, ofta spelad på banor tillhörande en herrgård. Tennis var ett sällskapsspel i en liten krets, där brott mot fair play hade ett alltför högt socialt pris. I Stockholm Open 1975 spelade rumänen Nastase pajas och gjorde allt i sin kvartsfinal för att störa sin motståndare Arthur Ashe, som samma sommar vunnit Wimbledon som den förste färgade spelaren.

Domaren var passiv, då han inte hade några instrument i reglerna för att stoppa Nastases osportsliga uppträdande. Arthur Ashe tröttnade efter några set på spektaklet, tog sina racketar och gick. Då fanns det regler däremot som tillerkände Nastase segern på walk over. Detta stred mot det allmänna rättsmedvetandet hos de flesta i publiken. Skandalen visade tennisen från sin sämsta sida. Den började därför moderniseras!

Frågan i dag är om svensk lagstiftning befinner sig i samma brydsamma roll som domaren i sin stol ovan. Är den funktionell i dag, eller bör den anpassas till en ny tid, där sällskapsspelen inte fungerar som grund för reglerna i samhället. Klart är att det allmänna rättsmedvetandet måste spela sin roll i våra lagar för att kunna förankras hos medborgarna

Mats Lindkvist

samhällsvetare och pensionerad lärare i samhällskunskap och historia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare