Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är bara att hoppas att ledamöterna har förstått vad vindkraftsbeslutet innebär

Kommunfullmäktige i Gävle ska klubba beslutet om den kustnära vindkraften. De ska göra det utan att alla ledamöter kan närvara. Man kan bara hoppas att de som kommer att närvara har förstått vad beslutet innebär, att de har ställt relevanta frågor och satt in ärendet i sitt rätta sammanhang.

Gävle vill nu vara en "miljökommun i framkant" och detta banar väg för ett historiskt beslut, som totalt kommer att förändra förutsättningarna för vår kust, Jungfrukusten. Exploatörerna, ett litet bolag, har talat om vad som gäller: "Bor man vid kusten får man räkna med vindkraft", "Vi kommer att behöva mängder med ny el i framtiden", "Vindkraft till havs är framtidens energislag".

Svepande formuleringar i största allmänhet, som snarare liknar propaganda, alltså påståenden som upphöjts till sanningar.

Relevanta frågor som kommunen borde ställa innan kusten säljs ut är: Vilka kommer att bygga vindkraftverken? För vilka kommer energin att produceras? Vilka behov föreligger i vårt land? Redovisa siffror! Och så vidare.

I tider av hårt pressad ekonomi och stark medvetenhet om vår ohållbara livsstil och överkonsumtion så borde frågan istället gälla: hur kan vi minska energiberoendet? Vilka vägar leder mot en hållbar framtid? Hur räddar vi vår natur, den som finns kvar, från överdådiga exploateringar?

Det är här Gävle kommun skulle kunna ligga i framkant, i stället för att säga ja till ett utstuderat projekt med inslag av storhetsvansinne.

Örnen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare