Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är dags att vi genomskådar vindkraftsbluffen

Nu börjar ersättningarna för den gamla kärnkraften att presenteras. Häromdagen en ny modell av kärnkraftverk i mindre skala. Framtagna av svenska forskare. Dessa minikraftverk behöver kanske en yta på 200 x 200 meter och kan placeras i nära anslutning till befintliga kraftledningsgator i Sverige och där elkraften behövs bäst.

Kraftverken är små till formatet och verkligen inte skrymmande där de byggs. Dessa minikraftverk tar tillvara det kärnkraftsbränsle, som ska stoppas ner till slutförvaring i 100 000 år, bränsle som bara utnyttjats till åtta-tolv %. Nu återanvänder man detta till över 90 procent och får ner slutförvaringstiden till 100 år.

Ett minikraftverk producerar elkraft varje sekund året runt och med ett tiotal sådana placerade i Sverige, från norr till söder, är Sverige självförsörjande av elkraft för lång tid framöver. Ett enda minikraftverk producerar mer elkraft än flera tusen vindkraftverk.

Tänk att få slippa alla dessa vindkraftmonster i naturen. Vindkraftverk som tar upp kvadratkilometer efter kvadratkilometer och utestänger friluftsmänniskor från att besöka naturen. Vi slipper också konflikten med närboende, som ska behöva lyssna på detta evinnerliga susande från vingarna.

Enligt rapport från naturvårdsorganisationer, har vindkraftvingarna slagit ihjäl hundratals rovfåglar i Norge och Sverige på bara några år och de skrämmer bort andra djur från vindkraftsområdena. Ett vindkraftverk har en produktionstid på 20-25 år. Sedan är hela konstruktionen utarmad och måste monteras ner.

Vem ska göra detta? Finns pengar avsatta? Det kostar tre-fem miljoner att montera ner ett enda vindkraftverk. Var finns dessa pengar avsatta? I framtiden kommer vi att riskera få uppleva att olika småbolag rår om vindkraftsparkerna och när det blir dags att montera ner dem, så sätter man bolaget i konkurs och så blir det närmaste kommun som får stå för nermonteringen och återställningen av marken.

Detta har ingen kommunansvarig tänkt på. Det är dags att vi alla genomskådar vindkraftsbluffen och sätter stopp för den. Det verkar konstigt att enmansbolag ska få ställa upp vindkraftverk för flera miljarder i våra fina skogar.

Nej, ni borde alla få se hur man förstört naturen i Portugal. Det ser för j-igt ut. Så ska vi inte behöva ha det i vårt vackra land.

Vakna upp nu, ni halvsovande kommunalpolitiker och ta till er den nya kärnkraftstekniken. Och vid nästa riksdagsval ska Miljöpartiet ut ur Riksdagen, så vi får ordning på vår miljöpolitik i Sverige.

Klarsynt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare