Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är en gåta att Rådhuset inte används bättre

Lars Bohlund skrev den 7 juli om hur Rådhuset mitt i Gävle skulle kunna användas bättre. Med tanke på dess läge och dess historia är det verkligen en plats där Gävle skulle visa upp sig i stället för att som i dag vara – evakueringslokaler…

Finns det någon annan stad som använder en central historisk plats på ett mer fantasilöst vis? I andra städer skulle ett centralt beläget rådhus ges en helt annan betydelse, och de gör det också. När jag flyttade till Gävle var det ju Rådhuset, Esplanaden och teatern som fångade ens blick.

Dessutom har vi ju i Gävle två problem som aldrig verkar lösas: En turistbyrå på helt fel ställe för stadsturister och ett obefintligt stadsmuseum. Också märkligt för en stad med en nästan 600-årig historia.

Lars Bolunds och andras utmärkta idé om en centralt placerad turistbyrå och ett digitalt stadsmuseum i någon form i Rådhusets nedervåning skulle ju lösa tre frågor på samma gång. Det är ju dessutom där som besökare förväntar sig hitta sådant. Skulle inte partier och tjänstemän kunna enas om detta?

Stadsmuseet kan vara både digitalt, som inte tar så stor plats, och i övrigt bestå av mycket kommenterade bilder och foton från olika tidsepoker. Ta inte i för mycket från början.

En enkel start vore att här på samlad plats visa alla fina platsbeskrivningar med deras historia som nu ambitiöst satts upp på hundratals platser. Varför ha mindre ambition här? Samtidigt skulle det vara ett relativt enkelt sätt att komma igång.

Kör igång! Åren bara går. Visa upp Gävle som stad!

Olle Käll

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare