Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är inga andra som kan göra något åt gängkriminaliteten – det är du och jag!

Varför växer gängkriminaliteten? Varför blir våldet bara råare och kraftigare? Varför blir ungdomarna i gängen bara yngre och yngre? Otroligt stora och viktiga frågor i vår tid.

Jag vill göra en reflektion, ge oss alla en tankeställare om orsak och verkan.

Självklart finns det många faktorer som spelar in i den utveckling vi ser i dag, skjutningar och hämndaktioner mellan olika gäng.

Jag tror att den största anledningen till att allt fler gäng dyker upp, att revir byggs i våra bostadsområden, att man försöker överträffa varandra i grymhet och jakt på makt är behovet av tillhörighet, att vara en del av något, att vinna och få respekt och erkännande.

Det stora sociala misslyckandet ligger i att vårt samhälle inte haft resurser att bygga ut det föreningsliv som behövs.

Vi ser effekten av mindre pengar till idrottsrörelsen, folkrörelserna och fritidsgårdarna.

Vi ser effekten av att inte kunna skapa positiva utmaningar och vi-känsla som till exempel idrottsrörelsen står för.

Att få vara med i ett lag, att tillhöra en klubb, att få vara med och tävla, leka och kämpa, det finns i dag inte utrymme för alla.

Detta skapar utanförskap!

Det vi ser i dag med olika gängbildningar, revirkamper och behovet att visa hur duktig man kan vara i den världen, är den energi och tävlingsanda som kan omsättas i idrotten.

Nu finns det inte plats, det finns inte lag för alla, det finns inte plats för dem som inte är talanger eller har rätt förutsättningar.

Då blir man tävlingsmänniska i våld och kriminalitet i stället, man kan säga att gängen är utanförskapets föreningar, där finns det alltid plats.

Ska vi vinna matchen mot gängkriminaliteten så måste det skapas förutsättningar för ungdomarna att göra något bättre.

Föreningslivet i en stadsdel är den sunda blodådern, den måste få möjlighet att få växa och bli attraktiv för alla.

Det är också viktigt och nödvändigt att vi som vill kalla oss vuxna, vi som tycker oss se den här utvecklingen, vi som dagligen pratar på arbetsplatser, gator och torg. Att vI kliver in och blir resurser, visa vägen, visa kurage, visa kärlek, visa hur bra det kan bli. Det är inte några andra som kan göra detta, det är du och jag.

Skäll inte på politiker och makthavare, gör något i stället!

Lasse Wennman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare