Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är svårt att finna trovärdiga exempel på andra verktyg

Skolresultaten i Gävle och även i Sverige rutschar neråt. Lokalt är andelen behöriga till gymnasiet den lägsta på tio år. Det påpekar oppositionsrådet Wanja Delén, SD.

Och detta länkar hon, inte helt övertygande, till den tonåriga miljöaktivisten Greta Thunbergs och hennes unga efterföljares skolstrejkande för klimatet. Så om dessa ungdomar sitter av alla sina lektionstimmar, kommer alltså de som tidigare misslyckats att få godkänt i matte, engelska och svenska?

Greta Thunberg tänker djupare. I Houses of Parliament i London lovade hon att alla ska gå tillbaka till skolbänken i det ögonblick som beslutsfattarna, politikerna, börjar lyssna på miljövetenskapen och därmed ge sina barn och barnbarn en framtid. Det var i april i år. "Vi har inte gått från skolan och ut på gatan för att ni vuxna ska ta selfies med oss och berätta för oss hur duktiga vi är", sa hon.

"Genom att inte fokusera på det viktigaste beter ni er som bortskämda och oansvariga barn", sa denna märkliga flicka till deltagarna i ett EU-möte i Bryssel i februari år. Och i Stockholm 2018 framhöll hon, då 15-år, att vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 planeters resurser.

Och, har hon ofta betonat, det har inte med partipolitik att göra, för klimatet och biosfären (det tunna skikt kring jordklotet som hyser biologiskt liv) ger tusan i politik och tomma politikerord.

I sin insändare skriver Wanja Delén att det finns andra verktyg än Gretas för att påverka politiken. Men det blir nog svårt att finna trovärdiga verktygsexempel.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare