Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Det är tveksamt om det går att forma en miljö som är tillgänglig för alla

Replik till Gör om gör rätt – ingen miljö är tillgänglig för alla.

Annons

Ojämnheter i gatumiljön som inte hör dit skall naturligtvis tas bort, men att tro att alla ramlar för att där finns en trottoarkant stämmer inte. En trottoarkant kan faktiskt vara en försäkring mellan gatans trafikmiljö och trottoaren för gående. Som komplement till släta övergångar måste trottoarkanter få finnas kvar, bland annat för barns och ungdomars skull. En orsak till att de rör sig allt mindre kan vara att de växer upp i en utemiljö som är allt slätare och saknar utmaningar.

Livsmiljö Gävle (Kallar sig Gävle kommun) framhåller gärna sina ledstråk med plattor som de tror underlättar för synskadade. Om de är till nytta eller inte handlar om deras utformning. I Gävle upplevs de flesta ledstråk som trasig gatumiljö och har du inte normal känsel i fötterna så känns de inte. Ni borde ta reda på hur och om synskadade verkligen använder ledstråk. Ni borde också upplysa allmänheten om deras funktion. Ibland kan en trottoarkant vara ett tydligare ledstråk än det som ni har anlagt. Ni refererar gärna till handikapprörelsens tillgänglighetsråd. Varför inte prova med ett dialogmöte där ni träffar människor med olika funktionsnedsättningar som vistas ute i trafiken? Det är inte säkert att Tillgänglighetsrådets information når ut till anslutna i handikappföreningarna, inte heller att alla är föreningsanslutna.

Det är tveksamt om det går att forma en miljö som är tillgänglig för alla. Om vi istället hade anpassat eventuella hjälpmedel till miljön kunde det kanske ha varit bättre.

Catarina Meurling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons