Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det behövs ingen diagnos för att man ska få hjälp i skolan

Angående diskussionen om dyslexiutredningar:

För det första: Enligt lag behövs ingen diagnos för att man ska få den hjälp man behöver i skolan. Det tål att sägas igen.

För det andra: Är det ändå så att diagnos ska sättas, så stämmer det att det är logopeder som gör medicinsk utredning, i likhet med vad Kurt Hjalmarsson, t.f. chef för Elevhälsovården i Gävle kommun, säger.

Utredningen behöver dock inte göras på sjukhus, utan kan naturligtvis göras av logopeder i skolan. Jag tycker till och med att det skulle vara bättre.

Dessutom har regionen begränsade resurser, och det är dags för kommunen att ta sitt ansvar. En kort omvärldsspaning visar att många kommuner i Sverige, bland annat några till Gävle närliggande, har skollogopeder anställda.

Det är därför för mig en gåta att man uttalat i Gävle kommun inte tycker att logopeder ska anställas i elevhälsan/skolan. Obegripligt.

Så kan man också se det

Mer läsning: Regionen slutar utreda barn med dyslexi – vårdchefen: "Det är ingen sjukdom"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare