Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det behövs maskiner för att ta vara på gallringsavfall i skogen

Är själv en liten skogsägare men mycket intresserad av skogsfrågor. När jag skulle röja och gallra ett område på cirka åtta hektar frågade jag representanten från skogsbolaget som var inkopplad om de skulle köra ut delarna från röjningen och gallringen i samband med utforslingen av massaveden till farbar väg.

Svaret jag fick förvånade mig. Stammar, kvistar och toppar skulle ligga kvar i skogen, när de förmultnar bildas kväve informerade han mig om. Det fungerar som gödning och snabbar på återväxten och det tjänar jag på i långa loppet. Dessutom var det väldigt dyrt för mig att ta reda på skogsavfallet så det skulle bli ett stort underskott på hela avverkningen, blev svaret.

Där tror jag att det saknas ett moment inom röjning och gallring nämligen att ha en lämplig maskin som klarar den uppgiften. Jag påpekade för skogsbolagsrepresentanten att det skulle bli väldigt mycket restprodukter eftersom beståndet var så tätt men det hjälpte inte.

Så än i dag tre år efter gallringen går det knappt att gå där. Det genomförs enormt många sådana projekt runt om i landet och oerhörda mängder med röjningsvirke och rester av gallringsvirke ligger kvar i skogarna i stället för att flisas ner till bränsle.

Små lämpliga maskiner saknas helt enkelt som kan utföra uppgiften, och två intressen står mot varandra: Nämligen att ta vara på, eller låta det ligga kvar. Råvaran för att öka biomassan för flisning finns men hur man gör det praktiskt och ekonomiskt saknas.

Ändå har jag inte nämnt stubbarna, det är också en restprodukt från trädet. Kanske det finns någon Uppfinnarjocke där ute som läser detta och har någon smart lösning på problemet.

Valter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare