Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det blir bara värre inom förskolan

Under rådande pandemi har situationen i förskolans verksamhet förvärrats! En nyhet för många vårdnadshavare som tror att allt är okej när de lämnar över sitt barn i vår trygga famn. Men här kommer den ärliga sanningen:

Varenda dag pusslar cheferna för att få ihop personaltätheten, detta genom att skicka förskollärare och barnskötare till andra förskolor för att täcka upp.

Samtidigt som vi åker för att hjälpa andra, står vi själva minus en eller två pedagoger och beräknas ”klara oss” utifrån chefernas beräkning av barnantal. Vi får ställa in verksamheten som annars är till för barnens utveckling och enbart fokusera på ”barnpassning”, samtidigt som vi tvingas jobba över, ställa in våra egna verksamhetsplaneringar, rasta fort (om vi ens hinner det) samt bryta ihop på toaletten. Vi stannar hemma för minsta symptom och står därför utan förstärkning i form av ordinarie personal och vikarier!

Till saken: Samtidigt som det ovannämnda sker, så ska vi ta emot barn vars föräldrar är hemma sjuka med symptom eller i värsta fall positiv i covid-19! Vi arbetar utan skyddsutrustning och tar glatt emot ditt barn som fortfarande visar ”milda” symptom trots sjudagarsreglen.

Vi gör allt och lite till för att hinna tillgodose ditt barns behov samtidigt som du jobbar hemifrån men kanske hade kunnat hämta lite tidigare ändå, men valde i stället att åka och handla.

Det är ingen hållbar situation, varken för oss anställda och framför allt inte för barnen. När personaltätheten inte är tillräcklig kan det i värsta fall leda till en allvarlig säkerhetsfråga.

Vi orkar inte mer! Ge oss bättre förutsättningar för vårt arbete och prioritera de som verkligen behöver barnomsorg! Gävle kommun, var rädda om era medarbetare, innan det är för sent.

Och till Folkhälsomyndigheten: Barn har i alla tider tillbaka varit smittbärare av många olika sjukdomar, varför skulle de inte vara det nu?

Håll i, håll ut, håll avstånd och så vidare. Men sluta nerprioritera oss som är viktiga!

Förskollärare inom Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare