Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns andra ställen att bygga vindkraft på än vid vår vackra kust

Dags att vakna! Kommunstyrelsen sa ja till 40 vindkraftverk (350 meter höga). En vinge är 140 meter och varje torn har tre vingar. De kommer att byggas i höjd med Iggön. Vindkraftsparken kommer att uppta en yta på 1 500 hektar. Företaget Svea Vind Offshore har bara ett aktiekapital på 50 000 kronor. De kommer troligen att sälja vidare till något kinesiskt, ryskt eller annat bolag och tjäna stora pengar.

Just nu har vi i Sverige överskott av el, så den här elen kommer att säljas vidare till Polen eller Tyskland. Placera då dessa monster utanför dessa länders kuster!

Bygget av denna ”park” kommer att pågå under flera år. Tunga transporter på vägar och på havet. Djurlivet och människor kommer att påverkas i allra högsta grad. Vad säger Naturskyddsföreningen? Jag har i över 60 år bott på Skäret.

När vi med grävskopa ville muddra Iggö kanal, som var igenväxt, fick vi nej. Havsbotten skulle påverkas. Kanalen fanns på turistkartan. Nu kommer flera tusen ton icke miljövänlig betong läggas ner på havsbottnen utanför vår kust. Hur välgenomtänkt är kommunstyrelsens beslut?

Önskemål som V, S, MP och C har lagt till behöver företaget inte ta hänsyn till. Ett ja är ett Ja. M, SD och KD som sitter i opposition tyckte att kommunen skulle utnyttja sitt veto. De vill hellre investera i bland annat kärnkraft.

Omröstningen i kommunstyrelsen visar var våra politiker står. Det var V som avgjorde. Hur insatta var de i frågan? Det är bekymmersamt att okunskap kan leda till så stora miljökonsekvenser för så många. Miljöpartiet borde ha reagerat starkare. Therese Metz, MP, svarade mig på facebook att de inte tillåter högre ljud än 35 decibel. Det skulle motsvara en viskning. Otänkbart med alla dess vingar. Det blinkande skenet och infraljudet når cirka 20 km.

De stora aktörerna bakom investeringen kommer att göra det som är mest lönsamt för deras kassa.

Bra Helene Åkerlind, L, att du och ditt parti sa nej, Tacksam över moderaternas tydliga nej till Utposten (GD 11/3). Moderaterna anser att vindparkens påverkan på turistnäring, fiskenäring och närmiljö är alltför stor. De skriver ”frågan handlar om ett ja till havsbaserad vindkraft, där parkerna anläggs så pass långt ut att de inte kan störa ovannämnda näringar”.

Till sist: Det finns andra ställen att bygga vindkraft på än vid vår vackra kust. Låt oss bevara den. Tänk om och gör rätt!

Maj-Britt Bergman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare