Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns fler värden i naturen än bara fossilfri el

Efter det senaste utspelet ifrån Miljöpartiet i vindkraftsfrågan så måste man ifrågasätta hur demokratin i Sverige ser ut.

Kommunernas vetorätt ska tas bort och Staten ska bestämma om tillstånd för uppförande av jättestora vindkraftsparker ska godkännas.

Vissa tycker att havsbaserad vindkraft är det bästa för miljön och då anser man att ändamålen helgar medlen och då kan man köra över de som har en annan syn på miljön.

Vi har strandskydd och en massa lagar och regler som skyddar vår kust det vet alla som har sökt bygglov för bryggor, sjöbodar, båtplatser med mera.

Nu vill man bygga enormt stora vindkraftsparker efter hela Gävleborgskusten där utländska intressenter investerar och därmed också tar hem eventuell vinst.

Personligen anser jag mig värna miljön och ser med fasa hur vår kust förstörs och ändrar skepnad under lång tid framöver. För mig ter det sig naturligt att i så stora ingrepp på naturen så bör det finnas total enighet och att en folkomröstning kommer till stånd.

Efter att ha besökt Svea Vinds samrådsmöte blev jag ännu mer övertygad om att deras projekt i vårt Kustland ej kommer länsborna till del. Ett mycket trevligt och artigt bemötande och argument som du måste tänka på dina barn eller att ingen vill ha vindkraft på sin bakgård och därför har man ingen talan om man bor i närheten.

När Svea Vinds representanter fortsatte med att visa hur lite vindkraftverken kommer att synas eller höras så kändes det mer och mer som om jag blivit uppringd av oseriösa telefonförsäljare. Diffusa svar på hur pengar till återställande av havsmiljön efter det att vindkraftverken har gjort sitt efter cirka 20 år, eller vad händer om de utländska bolagen går i konkurs? Eller vad kan hända vid krig eller konflikter eller oanade naturkatastrofer?

Varför ska vi upplåta vår vackra kust till utländska investerare när vi inte får något tillbaka i plånboken annat än små symbolpengar och där vår kust ändrar skepnad för lång tid framöver?

Man kan ju fråga sig varför inte Gävle Energi är med och vill vara en del av vindkraften. Har de kanske räknat på resultatet och ser det som en dålig investering.

Det finns fler värden i naturen än bara fossilfri el

Lars Heaster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare