Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det går inte att ha en evig tillväxt med begränsade resurser

Frida Demervalls ledare "Corona ökar risken för bakterieresistens" erinrade mig tidigare insändare. Därför återkommer jag till vad som blivit några av mina käpphästar, befolkningstillväxten och bemästringsexplosionen sedd ur ekologiskt perspektiv.

Fler människor behöver mer resurser, något som kräver enkla ekosystem. Jordbruket ska producera så mycket som möjligt, skogen ska ge högsta möjliga avkastning. Sånt kräver förenklade ekosystem, vilket i sin tur medför att endast de "starkaste" organismerna överlever.

Minskande utrymme gör att de vilda djuren kommer närmare oss, och blandas med de domesticerade djuren, av vilka några ingår i vår föda. Så har troligen SARS-CoV-2, enligt kinesiska forskare, vandrat från fladdermöss via myrkottar till människa.

Sedan följer globaliseringens dilemma, muterade virus kan med vindens hastighet, det vill säga flyget, sprida virusen momentant. Parallellt med minskad biologisk mångfald har vi också klimatförändringar att hantera.

Trots att de sedan lång tid varit ett känt problem för vederhäftiga forskare, negligerades de länge av allmänheten. Inte förrän en ung flicka inledde skolprotester med det enkla budskapet "lyssna på forskarna" uppmärksammades klimatfrågan efter förtjänst.

Men gott folk, minns gärna protesterna mot hennes upplysning, bland annat här på GD:s insändarsidor. "Hon borde vara i skolan på fredagarna", lät det.

Så är det alltid då rädslan för inskränkningar i vällevnaden kommer på tal. Kombinerad med Demervalls ledare om antibiotikaresistens, måste vi också påminna oss nya virusangrepp,av ännu okända virus. Ekosystem med enkla näringsvävar är effektivare att sprida aggressiva virus, än såna som vilar på stabilare mångfald med olika typer av virus utspädda i naturligt evolverade näringsvävar.

Som en kuriosa i sammanhanget, minns gärna jublet här hemma 2017, Gävle hade passerat 100 000 invånare. Gävle växer så det knakar, och det i alla väderstreck. Speciellt anmärkningsvärt, vårt finaste rekreationsområde Norrlandet står under exploatering.

Spelar det då någon roll vad vi gör? Världen består ju av åtta miljarder individer av Homo sapiens sapiens. Så tänker alla samhällen världen runt, elefanten i rummet finns inte.

Likt Sveriges resonemang för att bemästra koldioxidhalterna, måste det resoneras inom disciplinen biologisk mångfald. Någon måste gå före. Det går inte att ha en evig tillväxt med begränsade resurser. Glöm inte, även virus ingår i kretsloppen, och drar sitt strå till stacken för att upprätthålla evolutionärt skapad mångfald.

Avslutningsvis lyssna till Frida Demervalls råd: "Förhoppningsvis innebär den här pandemin vi lever med i dag, att fler upplever samma uppvaknande som jag gjorde den dagen på universitetet."

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare