Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det gör mig orolig på riktigt för min närstående

Kommentar angående Nygården/Aktivitetshuset Nygatan 26 "Dörren stängd för de över 67 med psykisk ohälsa"

Hej Ewa Berger, tack för ditt svar 10/7.

Jag har inga problem att förstå varför besökare under en pandemi träffas utomhus istället för att trängas inomhus. Det som oroar mig – och som föranledde mina frågor – var dels att inga nya besökare över 67 år längre är välkomna, dels att de sedan många år trogna besökare över 67 år som än så länge tillåts besöka Nygården/Aktivitetshuset Nygatan 26 bara kommer att få delta i aktiviteter om det finns platser över efter att besökare med försörjningsstöd erbjudits delta.

Eftersom försämringar som att stänga lördagar-söndagar, stänga alla helgdagar/röda dagar, stänga under sommaren istället för att ersätta sommarledig personal med vikarier och nu det här, att helt stänga dörren för besökare över 67 år, skett i ganska rask takt, så oroas jag mycket över vad som kommer att hända med den verksamhet som utgör och utgjort det centrala i min närstående 67-plussares liv. Det som ger och under lång tid har gett livskvalitet, rutiner och sammanhang.

Det kan jag inte tolka på annat sätt än att det inte finns någon direkt plan för vart dessa äldre med psykisk ohälsa ska ta vägen, när nu dörren till Nygården/Aktivitetshuset Nygatan 26 har stängts.

Jag frågade, i min insändare från 10 juli, om tanken är att ett eventuellt fontänhus (det du i en intervju i Gefle Dagblad den 4 juli tar upp som ett möjligt alternativ för de över 67 år som inte längre tillåts besöka Nygården/Aktivitetshuset Nygatan 26) kommer att ha en annan inriktning i Gävle än den som står på Sveriges Fontänhus Riksförbunds hemsida: ”Med fontänhusens inkluderande rehabiliteringsprogram kan personer som står långt från arbetsmarknaden hitta vägen tillbaka” och om åldersgränserna kommer att skilja sig från till exempel Fountain House Stockholm, som enligt hemsidan riktar sig till ”personer mellan 18 och 65 år som lever med psykisk ohälsa”. Om inte, så är det väl svårt att hävda att ett fontänhus skulle vara ett rimligt alternativ för dem över 67?

Du väljer att inte svara på det. Det kan jag inte tolka på annat sätt än att det inte finns någon direkt plan för vart dessa äldre med psykisk ohälsa ska ta vägen, när nu dörren till Nygården/Aktivitetshuset Nygatan 26 har stängts. Det gör mig orolig på riktigt. För min närstående, för övriga, ensamma äldre med psykisk ohälsa och för Gävle kommuns värdering av dessa människor.

Vänligen,

AC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare