Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det hade räckt med en enda punkt: Kravet att kunna svenska

En fundering över rikspolitikers kunskaper om hur det går till när man ska lära sig ett nytt språk och hur lång tid det kan ta. Att lära sig läsa och skriva på ett annat språk än sitt eget ställer högre krav och beror på flera faktorer som de flesta inte har har en aning om, allra minst vissa politiker.

Detta visar sig särskilt när språk ska kravmärkas för permanent uppehållstillstånd. Om vi historiskt tittar tillbaka på de finska medborgare som kom till Sverige under mitten av 1900-talet och framåt och som hade svårighet att lära sig svenska – sparkade vi ut dem? Nej, vi såg till att barnen både fick undervisning i finska och svenska och därmed möjlighet att utveckla både sitt modersmål och sitt nya språket.

Detta kommer aldrig att hända igen, det är jag alldeles säker på efter att ha läst mellan raderna. De nyanlända kommer inte ges sådant stöd som behövs för att möjliggöra att människor uppnår lagstiftningskravet!

De fyra partier som nu lagt ett förslag på åtstramning i flera punkter kanske inte insåg att det hade räckt med denna enda punkt, det vill säga kravet att kunna svenska!

Vill bara tillägga att det är självklart viktigt att förstå språket i det land man ska bosätta sig i. Men om det ställs som krav måste man också se till att människor får möjlighet att lära sig det och att det inte finns en enda politiker som påstår att det är en quickfix att lära sig ett nytt språk!

Den obegriplige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare