Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det handlar om att ta hänsyn till varandra i motionsspåren

Hej Nisse i spåret! Tack för dina synpunkter om Hemlingby friluftsområde. Det är många som vill använda kommunens spår och leder och vi välkomnar alla former av motion och friluftsaktiviteter i Hemlingby. En del löptränar, promenerar, vandrar, åker skidor, rastar hundar, rider eller cyklar.

Det är fantastiskt kul att det är en sådan variation av aktiviteter och målgrupper i alla åldrar och något som gör Hemlingby friluftsområde unikt och något som vi ska värna om. Det optimala hade varit att ha eget spår för hundägaren, för cyklisten, för den som vill gå en lugn promenad i sin ensamhet och för de som tränar. Tyvärr ser det inte ut så utan det handlar om att ta hänsyn till varandra och naturen.

Det stämmer att kommunen kan reglera regler genom exempelvis kommunala ordningsföreskrifter. I vissa områden har vi också naturreservatsföreskrifter att ta hänsyn till. Det finns i dag regler att förhålla sig till i Hemlingby friluftsområde och där besökaren har ett ansvar att följa de regler och rekommendationer som finns.

I Hemlingby friluftsområde gäller följande: Att rida i motionsspår är förbjudet och hänvisas till befintliga ridspår. Det är förbjudet att gå i skidspår och hundar får endast vara med i skidspåren på torsdagar. Under barmarkssäsong får hundar vara i alla spår men de ska vara kopplade. Det är förbjudet att åka skoter och fyrhjuling som privatperson både i och utanför motionsspåren.

Cyklister hänvisas till MBT-teknikbana samt 5 km och 10 km spåret. Cyklister ska sakta ner farten vid dålig sikt och vid möte. De som springer och promenerar och inte vill möta cyklister hänvisas till 2 km, 2,5 km och 6 km spåret. Där det är trångt på Gästrikeleden ska cyklister stanna och släppa förbi vandraren.

Det viktigast av allt, oavsett om det är på leden eller i motionsspåret, le och säg hej när du möter någon och visa respekt för varandra så kommer fler få en bra dag och naturupplevelse. I dessa tuffa tider är naturen och Hemlingby friluftsområde en viktig plats i Gävle som ger många en möjlighet att vara utomhus och som också alla har tillgång till.

Med vänlig hälsning

Gävle kommun

Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare