Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det handlar om hur nära stranden vindkraftverken ska ligga

Det handlar inte om för eller emot vindkraft, det handlar om hur nära stranden världens största vindkraftverk ska ligga och om vi ska omdana vår kustmiljö, fiske, djurliv, friluftsliv och turism för lång tid framåt.

Ska vi ge bort vår relativt oexploaterade kust och obrutna horisont till kraftindustrin för att det är billigare att bygga nära? Detta är frågan vi bör ställa oss då faktum ställs på sin spets på norra Gästrikekusten.

Svea Vind Offshore vill ta närmaste grynnan i anspråk för 40 sagolikt stora vindkraftverk till en kostnad av 15-20 miljarder kronor. Det bör i sammanhanget nämnas att detta endast är fyra-fem procent av företagets planering på Hälsinge- och Gästrikekusten. Utposten 1 ligger dock närmast kusten av de tänkta parkerna. Det är också endast på Utposten 1 som Gävles invånare har något att säga till om genom kommunfullmäktige.

Vindkraftverk av denna magnitud finns inte någonstans i världen. Att då ge tillstånd till denna satsning vore oansvarigt. Kusten smutsas ner akustiskt och visuellt efter en helt ny och oprövad skala.

Roterande synkroniserade strålkastare kommer garanterat att totalt förändra kustens karaktär. De roterande vingarnas ljudpåverkan kommer kanske inte bara att påverka faunan och människor på land utan tillsammans med vibrationer påverka livet under vattenytan. Om detta vet vi inget då tekniken i denna storlek är oprövad. Vad vi däremot vet är att fåglar och fladdermöss inte kan beräkna kraftverkets vingarnas rörelse och ofta förolyckas.

Dessa havsbaserade vindkraftverk har större vingar än landbaserade så svepytan blir enorm. Diametern ligger på över 200 meter, alltså som längden av två fotbollsplaner.

En så kustnära satsning med dessa mått skulle knappast tillåtas någon annanstans i Europa och är inte heller nödvändig för etablering för havsbaserad vindkraft.

Jordens yta består av 70 procent hav. Denna strandnära etablering handlar om ekonomiska fördelar för exploatören på kustmiljöns och lokalbefolkningens bekostnad.

Klas Wickman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare