Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det kanske är solen som ger ifrån sig mer värme

Annons

Vår värld är upp och ner när det gäller klimatet, hör man folk säga. Men de klagar inte utan tvärtom ses vintern vi upplevt så här långt som någonting positivt.

Allt vi fått höra om global uppvärmning har tidigare drabbat andra länder men inte vårt. Alla minns säkert den bedrövliga sommar vi hade med alldeles för lite livgivande sol som vi så väl behöver. Den långa grå och regniga hösten vill de flesta glömma

Håller det här i sig månntro? Tja, det vet vi inte för vädret är lika nyckfullt som att spela på Lotto. Men på sätt och vis kom det här överraskande, med alla pengar som satsats på att rädda vår miljö borde det i stället ha blivit kallare, för det är ju den globala uppvärmningen som bekämpas.

Men så råkar man se bilder på TV hur stormar drar fram och enorma skyfall dränker vissa delar av vår värld. Torkan har gjort att enorma områden brinner i Australien och det är 20 grader varmt vid Antarktis vilket gör det svårt att förstå vad som ligger bakom.

Den enda naturliga värmekälla vi har är solen och den har jag inte hört någon forskare prata om att den kanske ger ifrån sig mer värme. Det skulle i alla fall vara en naturlig förklaring till både torka i Australien och värme i Antarktis.

Utan egentlig bevisföring dömdes koldioxiden till att vara boven i det som startade kampen att förhindra en naturkatastrof av enorma mått. Lärde mig för länge sedan att koldioxiden var en viktig del i vår planets kretslopp. Inte minst är det många arter inom växtriket som behöver koldioxid för att överleva. Tydligen får de växtarterna vänja sig av med det, eller dö om kampen mot koldioxiden lyckas. Ingenting varar för evigt sägs det ju.

Men kanske är det så att vår planet har fått leva för länge och därför överbefolkats så att den inte längre klarar av det den gjort alldeles själv under miljontals år utan mänsklig inblandning. Som det verkar är allting förutbestämt, både vad gäller människoliv och om man ser tillbaka hur stora riken fallit.

Kanske är det så att vår planet styrs av Jantelagen och Moder Jord nu ger en vink till de olika ländernas makthavare: Tro inte att ni är nånting. Se till att sköta er annars...

Antagligen är det kört för vår planets del, det går aldrig att ena en hel värld att sköta sig. På vilket sätt vet vi inte, men ingen kan bortförklara att det uppstår nya våldsamma väderfenomen som överträffar vad världen varit med om tidigare. Antagligen sköter vi oss inte, dags att titta närmare på vad människan försöker göra som Moder Jord blivit förbannad på.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare