Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det som kallas svårt är nog mest ovilja att anstränga sig

Nu har en av de kollisioner som vi har väntat på inträffat – arbete, som inte svensken klarar av.

Skogsbolagen har sedan några år löst sina årliga planteringar med flinka, energiska och tjänstvilliga utlänningar från när och fjärran. Detta har varit mycket rationellt och av god kvalitet.

Men så när världen drabbas av coronavirus och reseförbud i olika riktningar, så ska våra egna arbetssökande komma in och klara av dessa jobb. Skogsbolagen har oförändrade produktionskrav och tycks vara maktlösa.

De har inte förstått och accepterat, att vårt uppväxande släkte inte har samma styrka, uthållighet, envishet, motivation och vilja att plåga sig till ett obekvämt och inte alltid stimulerande arbete, som skogsplantering är.

Observera att vi har många duktiga unga människor, som inte ser tungt arbete som ett hinder. Tänk på alla som väljer manuella arbeten i industrin, hantverk, skogs- eller lantbruk samt vårdyrken samt flera mycket värdefulla men mindre glamourösa yrken. Men de är upptagna i sina värv. Vari ligger då problemet, att skogsbolagen inte kan få hjälp?

Felet ligger inte hos ungdomarna utan hos oss föräldrar och/eller andra förebilder och inte minst hos skolan.

Under lång tid har mot bättre vetande all fysisk aktivitet reducerats till ett minimum. Många undersökningar har visat på vilken miserabel kondition barnen har när de har lämnat skolan efter nian eller studentexamen.

En aktuell insändare i Gefle Dagblad från "En idrottare" påpekar, att hjärnans intellektuella kapacitets utveckling av intelligens och minneskapacitet behöver fysisk aktivitet. Många studier bekräftar detsamma. Alla studier kräver också uthållighet och fritidsaktiviteterna vill ha sitt.

Den 27 maj på GD Debatt påtalade en rad medicinska och fysiologiska experter den stora effekten av fysisk aktivitet för hälsa och välmående samt motståndskraft mot infektioner.

Föräldrar som viktiga förebilder för sina barn bör reducera "curlandet" och stimulera till fysisk aktivitet och få barnen att känna tillfredsställelse och glädje vid olika former av fysiskt arbete.

Skogsplantering är ett viktigt moment i god skogsvård och är inte svårare än att de flesta människor klarar det efter bra information.

Det som kallas svårt är nog mest ovilja mot att anstränga sig och att svälja förtreten, att det inte är det mest stimulerande arbete man kan tänka sig. Men nog är det bättre att få lön för mödan, än att få pengar utan att man förtjänar det. Efter en svettig dag är en dusch och god mat guld värt.

Skogsindustrin och tänkbar ung arbetskraft får väl försöka enas om lämpligt koncept med gradvis ökande krav och rimlig förtjänst.

Fortsatt sneglande på omvärldens villigare och billigare arbetskraft är ingen hållbar framtidsvision. Vi måste väl klara av de arbeten som behövs för att hålla vårt land i gång i framtiden. Det kan vara en viktig del i den ökande grad av självhushåll som man vill uppnå.

En som hoppas på en lösning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare