Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det står att fotgängare ska använda gångbanan

Svar till trafikplanerare Anders Norén: Du skriver att det inte finns något allmänt förbud att gå på cykelbanan utan att det tvärtom påbjuds att gående ska använda cykelbana eller körbana om vägren eller gångbana saknas. Du hänvisar till Trafikförordningen (SFS 1998:1276) oklart vilken paragraf du syftar på men antar att det är 7 kap. 1 § andra stycket.

Du bortser helt från första stycket i samma paragraf där det står: "Gående på väg ska använda gångbanan eller vägrenen".

Det står ska och inte bör.

Efter Nygatan finns trottoarer på båda sidor och då gäller första stycket "Gående på väg ska använda gångbanan eller vägrenen". Det finns för övrigt inte någon som helst anledning att gå på cykelbanan eftersom det inte saknas gångbana utan tvärtom finns två trottoarer parallellt längs den aktuella sträckan.

I samma kapitel 3 § står det dessutom att gående som ska korsa en cykelbana där det saknas övergångsställe ska korsa den tvärs över och helst vid en vägkorsning, det vill säga inte uppehålla sig på cykelbanan i onödan.

Cyklist och fotgängare