Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det tar fem minuter längre att resa till Södertull än det borde göra

Annons

Låt mig först påpeka att jag har fullt förtroende för Patrik Stenvards arbete i regionen. Men i sitt debattinlägg om ögonsjukvården (GD debatt 27/7) säger han att kollektivtrafiken mellan sjukhuset och Södertull är ytterst bristfällig.

Min första reaktion var att han självklart har fel i denna fråga. Linje 2 trafikerar hela sträckan mellan sjukhuset och Södertull, och linjen har Gävles mest turtäta tidtabell, med en tur var tionde minut. Och när man nu på lokaltrafiken också har kortat restiden med en minut, genom att linje 2 inte längre stannar vid Nynäshallen, torde det vara excellenta förhållanden för resenärer, mellan just sjukhuset och Södertull.

Men när jag funderar en gång till på frågan inser jag att det inte är så enkelt. Den minut man spar genom att inte stanna vid Nynäshallen (om man nu i verkligheten spar in någon tid alls, förstås), går direkt förlorad när bussen anländer till hållplatsen vid Centrum–Rådhuset, i och med att avgångstiden därifrån inte har justerats i relation till den möjligen insparade minuten.

Det innebär att det tar åtminstone fem minuter (väntetiden vid Rådhuset) längre tid att resa från sjukhuset till Södertull, än vad det skulle behöva göra. Och ingen skulle märka någon skillnad om bussen stannade för på- eller avstigande även vid Nynäshallen.

Men det är inte nog med det! Från Centrum-Rådhuset går bussarna på 4-6 linjer (det varierar lite beroende på olika turtäthet på linjerna) söderut samtidigt, och har man riktig otur går bussen till Älvkarleby också samtidigt (det händer!).

Alltså ska mellan fyra och sju bussar stanna för på- eller avstigande vid Södermalmstorg, och tre till sex stycken vid Polhemsskolan, innan linje 2 svänger upp på Kaserngatan och upp mot hållplatsen vid Södertull.

Det innebär att man kan räkna med att en buss, som stått stilla vid Centrum-Rådhuset i fem minuter, i värsta fall (jag medger det) kan bli försenad upp till tio minuter på vägen från Rådhuset till Södertull på grund av att hela ”busståget” har stått stilla vid två hållplatser. Och ingen, som inte kan tidtabellen utantill, kan prediktera vad den troliga förseningen blir på den aktuella turen. Därmed faller möjligheten att samplanera patientbesök vid sjukhuset och Södertull.

Så Patrik hade ju rätt, trots att det är Gävles mest turtäta linje, som trafikerar sträckan.

Sven–Erik Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare