Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det var då det, nu råder ölbackspopulism hos Moderaterna

Dagarna före jul 1992 besökte statsminister Carl Bildt på plats det helvete som brutit ut i det sönderfallande Jugoslavien med etnisk rensning och fullt krig – det första i Europa sedan andra världskriget. Jag var som statssekreterare för flyktingfrågor med på den resan.

I sin bok ”Uppdrag fred” skriver Bildt: ”Jag återvände till julfridens Sverige fylld av tankar. Kontrasten mellan vårt fridsamma Sverige och grymheten i en annan del av vårt Europa. Den moraliska skyldighet vi hade att hjälpa till med att ge en fristad.”

Trots att många länder i Europa – inte Tyskland, då som nu – vände ryggen till den humanitära katastrofen, tog Sverige under något år emot närmare 150 000 asylsökande. Vi klarade det, trots att vårt land gick på knä i efterdyningarna till vår värsta finanskris i modern tid. Vi hade en statsminister som trodde på det vi hade förbundit oss till i internationella avtal.

Många av dem som flydde återvände hem, när det fanns ett hem att återvända till. Men, många blev kvar i sitt nya hemland, och de har varit med att bygga ett Sverige som i dag är mycket rikare.

Visst fanns det de som ifrågasatte Sveriges hållning den gången också.

”Ölbackspopulismen bredde ut sig på badstränder och barer” skriver Carl Bildt. ”Utan att påstå att varje detalj i utformningen av svensk flyktingpolitik och svenskt flyktingmottagande var perfekt tog vi strid för en politik i den europeiska humanismens intresse.”

2015 var Sverige rikare än någonsin förr. Men, utan politiskt ledarskap har det året beskrivits som flyktingkrisen i Sverige – kris var det i Syrien och dess grannländer, där de allra flesta flyktingar från kriget i Syrien blev kvar. Ett krig på Europas tröskel, som varat längre än andra världskriget.

I de nu inledda samtalen om Sveriges framtida migrationspolitik hävdar dagens moderater att Sverige inte klarar mer än 5 000 till 8 000 asylsökande per år. Ölbackspopulismen härskar.

Moderater, men även andra, talar nu bara om migration. Okunskap eller ölbackspopulism? Sverige har liksom andra stater genom FN.s flyktingkonvention förbundit sig att pröva de skäl en person som söker asyl undan förföljelse anför.

Den som har skäl ska få skydd. Den som inte har skäl ska lämna. Det är asylpolitik och den var Carl Bildt tydlig med ska följas.

Migration är när människor oavsett skäl söker en framtid någon annanstans. Den kan vi mycket väl begränsa om vi ser skäl för det. Men, att nu kalla allt migration och migranter är ett populistiskt trick för att blanda ihop korten.

Migranter och asylsökande har bara en sak gemensamt – de är utlänningar från ett annat land. Och visst är det där skon klämmer för dagens moderater. Annat var det på Bildts och Reinfeldts tid. Då höll vi internationella avtal.

Migranter lämnar sitt land av fri vilja. Asylsökande flyr för sina liv. Ingen skulle mer än jag välkomna att inte en enda asylsökande tvingades fly för sitt liv. Tyvärr ser inte världen ut så.

Vi klarar inte mer än 5 000 TILL 8 000 asylsökande per år säger moderaterna nu. Om det HAR kommit 8 000 asylsökande till midsommar ett år – ska då Ulf Kristersson fara till Mellanöstern och be dem lugna sig resten av året, eftersom Sverige nått gränsen för vad vi klarar att ta emot?

Åren kring 1990 stod många ledande moderata politiker på Norrmalmstorg och demonstrerade mot Sovjetväldets förtryck och krävde att människor skulle kunna röra sig fritt över gränserna.

Jag vill gärna tro att många av dem uppriktigt trodde på öppna gränser. Eller var det bara för att moderater ogillar just kommunismens syn på privat ägande?

Jag tror det fortfarande finns moderater som förstår skillnaden mellan asylsökande och migrant. Som förstår vikten av att upprätthålla internationella avtal till skydd för mänskliga rättigheter. Som inser att grundläggande mänskliga rättigheter inte kan volymbegränsas.

Bildt och Reinfeldt – de enda moderater som i modern tid vunnit val och bildat regering i vårt land – stod för tron på ett öppet samhälle och en öppen värld. Hos dagens moderater råder ölbackspopulism.

Lennart Rohdin

Ljusdal, statssekreterare, FP, för flyktingfrågor 1991-93

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare